Potasyum (K) İceren Yiyecekler

Potasyum (K) Nedir, Potasyum Özellikleri

Vücutta hücreler içinde yer alarak, hücre dışı sıvılarda daha çok bulunan sodyumla birlikte vücudun sıvı ve ast-baz dengesini korur. Potasyumun, normal kalp atışının ve kasların normal kasılıp gevşeme hareketinin gerçekleşti­rilmesi, sinir sisteminin düzenli çalışması ve kan basıncının ayarlanması gibi gö­revleri vardır. Bunların yanısıra kalp hastalığının, felcin ve anormal hücre bölünmesinin, dolayısıyla kanserin ön­lenmesinde etkilidir. Potasyum yetersiz­liğinde; iştah kaybı, kas krampları, zayıf hissetme, düzensiz ve hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon gibi belirtiler ortaya çıkar. İdrar söktürücü ilaçlar kullananlar, yoğun egzersiz yapanlar ve alkoliklerde gereksinim daha fazladır.

Potasyum İçeren Besinler


Potasyum bakımından zengin besin kaynakları; portakal suyu, patates, muz, kayısı, süt ve süt ürünleri, tüm etler, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, tahıllar, kahve, çay, karnabahar, kabak, doma­tes, kavun, elma, pekmez, bira mayası, susam, ayçekirdeğidir.