Sindirim Sistemi Anatomisi
Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler, besin maddelerini meydana getirirler. Bu organik maddeler insan ve diğer canlıların hücrelerinde yapı malzemesi ve enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Organik besin maddeleri küçük molekül birikimlerinin birleşmesiyle meydana gelmiş çok büyük moleküllerdir. Bu moleküllerin hücreye alınabilmeleri için önce kendilerini meydana getiren birim moleküllere parçalanmaları gerekir.
Besin maddelerinin, kendilerini meydana getiren birim moleküllere kadar parçalanıp kana geçebilecek hale gelmesi olayına "Sindirim" diyoruz.
Besin moleküllerini meydana getiren bu halkalar iki molekül arasında bir su çıkışı (dehidratasyon) ile bağlanırlar. O halde halkaların birbirinden ayrılması da çıkan suyun girmesi (hidroliz) ile olacaktır.
Su girişi ile halkaların birbirinden ayrılması çeşitli enzimler tarafından başarılmaktadır. Fakat besin zincirlerinin bu parçalanma işi birden olmaz. Ağızdan alınan besinler, sindirim borusu denilen ve yemek borusu (yutak), mide, onikiparmak bağırsağı, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüsten meydana gelen boru içinde uzun bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuk sırasında uzun zincirler önce ağız ve midede daha kısa zincirlere, ince bağırsaklarda ise tek halkaya kadar parçalanırlar.