Tenis (Alan Topu) Nedir, Tenis Oyun Kuralları, Tenis Ölçüleri Hakkında
Bir ağla ikiye bölünmüş, kort denen bir alanda raketle oynanan top oyunu. Kortun İki yanındaki 1.37 m genişliğindeki alanlar çiftler maçında kullanılır. Raketlerin ağırlığı 370-400 gr'dır. Topun çevresi 6.35 veya 6.66 cm'dir. Ağırlığı ise 56.7-58.50 gr arasındadır. Karşılaşmalar tekler, çiftler ve karışık kategorilerde yapılır. Bir set almak için 6 oyun, bir oyun almak içinde 4 sayı kazanmak zorunludur. Teniste sayılar 15, 30, 40 ve oyun biçiminde sayılır.
Tenis Kortu
Tenis oynanan alan
Tenisçi Bacağı
Tenis oyuncularının en sık yaptığı hareketlerden biri, gelen topa vurabilmek için öne doğru hızla sıçramaktır. Bu hareket sırasında M. Gastroknemius üzerine aşırı bir yük biner ve kasta gerginlik olur. Öne doğru yapılan hareketin çok ani olduğu durumlarda ise özellikle orta yaşlı ve kondisyonu iyi olmayan sporcularda, kas liflerinde yırtılma olabilir ve gastroknemius kası içine doğru kanam başlar. Bu sırada sporcu, baldırının arkasına bir darbe geldiğini zannedebilir. Sporcu bir süre oyuna devam edebilir, ancak daha sonra bacakta şişmeyle birlikte şiddetli bir ağrı başlar ve sporcu adım atamaz duruma gelir. Erken dönemde buz-kompresyon ve elevasyondan ibaret üçlü tedavi uygulanır. Elastik bandajı ayak parmaklarından dize kadar sarmakta yarar vardır. Ağrı ve enflamasyonu kontrol amacıyla, stroid olmayan antiromatizmal ilaçlar verilebilir. Yaralanmadan üç gün geçtikten sonra rehabilitasyon programına başlanmalıdır.
Tedavinin en önemli öğesi, gastroknemius germe egzersizleridir. Duvar kenarında, ayaklar sabit dururken, gövde ve kollar öne uzatılarak egzersizlere başlanır. Daha sonra giderek artan yoğunlukta yürüme egzersizlerine geçilir. Çömelip kalkma ve parmak uçlarında yürüme egzersizlerine gastroknemiusun gücü istenen noktaya gelinceye kadar devam edilir. Birkaç hafta sonra sporcu yeniden tenise başlayabilir. Bir önlem olarak dikkatli oynaması ve ayakkabı topuğunun 1 cm kadar yükseltilmesi önerilebilir.