Tozlardan Meydana Gelen Meslek Hastalıkları
a)Tozlardan meydana gelen meslek hastalıklarının başlıcalar şunlardır
l)Silikoz; silis oksitle husule gelen akciğer fıbrizi,
2)Asmestoz; amyant tozları ile husule gelen bronkoplumoner fıbrizi,
3)Berilliozis; berilum tozlarının teneffüs edilmesi ile husule gelen
yaygın bronko-pnomokonyoz.
4)Bisinoz; pamuk lifleri, yaprak keten kenevir tozlarının teneffüs edilmesi ile husule gelen belli zamanlarda kendini gösteren astma nöbetleri olan fıbrizi.
b)Tozlardan meydana gelen meslek hastalıklarına karşı alınacak tedbirler:
Her türlü maden ocaklarında, taş ve kiremit ocaklarında, dökümhanelerde, tekstil (amyant dahil), bütün şeker ve çimento, inşaat, seramik ve benzeri sanayi kollarındaki işyerlerinde yapılan çalışmalarda, tozların zararlı etkilerinden korunmak için aşağıdaki tedbirle alınmalıdır:
l)Tozlu işyerlerinde genel havalandırma ile birlikte, uygun aspirasyon sistemi ile tozun, çevre havasına yayılmasını önlemek için, su perdeleri, vakum ve uzaktan kumanda sistemleri kurulmalıdır. Toz çıkaran işler, teknik imkanlara göre kapalı sistemde yapılmalı veya bu işler, diğerlerinden tecrit edilmelidir. İşyeri havasındaki toz miktarı, belirtilen miktarı geçmemelidir.
2)Toz çıkaran işlerde, işyeri tabanı, işin özelliğine ve teknik imkanlara göre ıslak bulundurulmalı, delme işlerinde, toz çıkmasını önlemek için, yaş metotlar uygulanmalıdır.
3)Toz çıkaran işlerde çalışan işçilere, işin özelliğine ve tozun niteliğine göre uygun kişisel korunma araçları ile maskeler verilmelidir.
4)Tozlu işlerde çalışan işçilerin, vardiya sonunda yıkanmaları veya duş yapmaları, yıkanmadan yemek yememeleri ve yatağa girmemeleri sağlanmalıdır.
5)TozIu işlerde çalışacak işçiler işe alınırken genel sağlık muayeneleri yapılmalı, göğüs radyografileri alınmalı ve solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları ile cilt hastalığı olanlar, göğüs yapısında bozukluk bulunanlar, bu işlere alınmamalıdırlar.
6)Tozlu işlerde çalışan işçilerin periyodik olarak sağlık muayeneleri yapılmalı ve her 6 ayda bir göğüs radyografileri alınmalıdır. Solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları ile cilt hastalığı görülenler, bu işlerden ayrılmalı, kontrol ve tedavi altına alınmalıdır.