Yangın Söndürme Cihazları, Yangın Önleme
A) Klasik Söndürücü Gereçler
(1) Su: Ateşi söndüren maddelerin en önemlisidir. Bu özellikle A sınıfı yangınlar için iyi bir söndürücüdür. B sınıfı yangınlarda yalnız başına kullanılmazlar. Ancak köpük yapıcı maddelerle birlikte kullanılabilir. Sistemde veya yangına sebep olan araç ve gereçlerde elektrik enerjisi bulunmadığına kesinlikle emin olunduğu zamanlarda C sınıfı yangınlarda su kullanılabilir. Aksi halde C sınıfı yangınlarda kullanılması sakıncalıdır
(2) Köpük: Köpük cinsleri özellikle akaryakıt yangınlarında yani"B" sınıfı yangınlarda etkilidir. Elektrik akımının bulunduğu yerlerde kullanılması sakıncalıdır. Küçük çapta "A" sınıfı yangınlarda da kullanılabilir. Ateşin üstüne yayılarak onun, hava ile temasını kesmek suretiyle yangının sönmesini sağlar. Serinletici etkisi de vardır.
(3) Karbondioksit: "B" ve "C" sınıfı yangınlarda iyi bir söndürücüdür. Küçük çapta "A" sınıfı yangınlarda da kullanılabilir.
Havadan %50 oranında ağır olduğu için ateşin üzerini kaplar ve onu oksijensiz bırakarak yangının sönmesini sağlar. Belli oranda soğutucu etkisi de vardır.
(4) Halon: Özellikle son yıllarda yangın söndürme işinde kullanılan kısaca HALON ismi verilen sıvılaştırılmış bir gaz çeşididir. Yangın söndürmede son derece etkilidir.
Bu madde özellikle uçak sanayiinde ve elektronik araçların çok bulunduğu yerlerda. tercih edilir. Halonun özellikleri şunlardır:
"A", "B" ve "C" sınıfı yangınlar için etkilidir.
Havadan beş misli ağırdır.
Söndürme işleminden sonra, kolay temizlenir.
(5) Kuru Kimyasal Tozlar: Bunlar, kısmi bir örtme yaparak, yani zincirleme reaksiyonu önleyerek yangının sönmesini sağlar. Eşyalara da olumsuz etkisi yoktur.
"B" ve "C" sınıfı yangınlarda kullanılır.
Kuru kimyasal tozların en yaygın olanları; potasyum bikarbonat, sodyum bikarbonat ve monoamonyum fosfattır. İyi kullanıldığı takdirde bu tozların bir kilosu, çeşidine göre 25 m" ile 40 m arasındaki bir alanı ince bir tabaka ile örtebilirler.
B) Yangın Söndürme Malzemeleri
(1) itfaiye tipi tahrip vasıtaları: Bu vasıtalar, kürek, kazma, balta, kanca vb. araçlardır. Önlenemeyecek derecede genişlemiş bir mahalle yangınında henüz tutuşmamış evlerin yıkılarak yangının önlenmesi gibi işlerde kullanılır.
(2) Yangın söndürme tüpleri: Genellikle dört çeşittir.
Sulu (C02 tazyikli, hava basınçlı, soda asitli),
Hava kesici (köpüklü, karbondioksitli),
Karbondioksitli,
Kimyasal reaksiyonlu (halojen kalbürlü, kuru kimyasal tuzlu, BCF)