Aids Testleri ve Aids Belirti için Test
AIDS testi ile araştırılan nedir?
Test, muayene edilen kişinin kanında AİDS etkenine karşı savunma cisimcikleri olan antikorların meydana gelip gelmediğini araştırır.
AIDS test gerçekten AİDS hastalığını belirleyen bir test mi?
Hayır, AİDS testi yoktur. Günlük kullanımda böyle ifade edilmektedir. Gerçekte bu testi antikor testi olarak nitelendirmek gerekir. Çünkü test herhangi bir kişinin AİDS hastası olup olmadığını belirlemiyor. Buna ancak doktor immün sisteminin tahribatını gösteren bir takım hastalık belirtilerine bakarak karar verecektir. Test kişinin, vücudunda AİDS virüsünün bulunduğunu da derhal belirleyememekte Ancak kişinin kanında virüse karşı antikor oluştuğunda test yanıt verir konumda olabiliyor. Bu nedenle testin adı aslında "Antikor Testi"dir.
En erken ne zaman antikor testi yaptırmak doğru olur?
Enfeksiyon tehlikesini düşündüren riskli temastan en erken dört ila altı hafta sonra Vücut mikroba karşı savunma cisimcikleri olan antikorları oluşturmak için en azından bu kadar süreye gereksinim duymaktadır. Test oluşan bu antikorlara göre yanıt verecektir.
Tehlikeli sayılacak bir ilişkiden altı hafta sonra yaptırdığım antikor testinin sonucu negatif, Rahat bir nefes alabilirmiyim?
Genel olarak evet. Çok az insanda antikor oluşumu bu kişilerin genetik özellikleri nedeniyle daha uzun sürer. Bugüne kadar bazı kişilerde ender olsa da ölçülebilir miktarda antikor oluşumunun oniki aya kadar uzadığı vakalara rastlanmıştır. Bu küçük olasılığı bertaraf edebilmek için antikor testini altı ay ve bir bir yıl sonra yineletmek yerinde bir davranış olacaktır.
Geçirilen bir hastalık ya da tıbbi müdahale testin yanlışlıkla negatif sonuçlanmasına neden olabilir mi?
Evet. Yanlışlıkla negatif sonuçlanan testlerin tıbbi nedenleri olabilir. Kanser gibi ağır kronik hastalıklar, ya da immün sisteme etki eden tedavi yöntemleri (sitostatikler, ışınlamalar, kortizon ve organ transplantasyonlarında reddi önleyen ilaçlar) testte yanıltıcı sonuç alınmasına neden olabilirler. Bu durumlarda tedavi amacıyla vücudun savunma sistemi baskı altına alınmıştır. Vücut mikrobu almasına karşın antikor meydana getirememektedir. Böyle bir kişiye uygulanan test negatif sonuç verebilir. Hamilelikte de antikor oluşumu gecikebilir.
Antikor testi negatif sonuçlandığında bu ikinci etken HIV II nin de negatif olduğunu gösterir mi?
Evet. Her iki etkenin varlığını belirleyebilecek modern bir test kullanılmış ise
İkinci etkeni saptayan bir test var mıdır?
Evet
Bu test ne zaman gereklidir?
Batı Afrikalılarla cinsel ilişkide bulunan, ya da onlarla ortak enjektör kullanmış olanlarda bu testin de yapılması gereklidir.
Kanımda AIDS virüsü bulunmadığı halde testin pozitif çıkma olasılığı var mıdır?
Evet. Böyle yanlış pozitif test sonuçlarına AİDS ile hiç ilgisi olmayan antikorlar neden olabilirler. Bulaşıcı sarılık geçirmiş kişiler, tüberkülozlular, kronik iltihabı olanlar, romatizmal hastalığı olanlar ve allerjisi olanlarda böyle bir durum söz konusu olabilir. Daha önceden yapılmış kan nakilleri de yanlış alarm oluşturabilirler. Antiromatizmal ya da homöopatik ilaçlar da aynı sonuca neden olabilirler.
Riskli temastan hemen sonra kişinin virüs almış olup olmadığını gösteren bir test var mıdır?
Şimdiye kadar böyle bir test kullanıma sunulmamıştır.
Böyle bir test niçin önemlidir?
Böyle bir test doğrudan AİDS virüsünün vücutta var olup olmadığını saptayacaktır, oluşumu haftalar süren antikorları değil. Bugünkü durumda test antikor oluşumu tamamlanıncaya kadar negatif sonuç verirken kanında virüs bulunduran kişi mikrobu başkalarına bulaştırabilmektedir.
Bugüne kadar yalnızca virüsü belirleme olanağı bulunamamış mıdır?
Bulunmuştur, ama çok zor, zaman isteyen ve pahalı yöntemlerdir bunlar. Laboratuarda özel bir besi yerinde virüsü üretebilmek gerekir. Kan örneği ya da lenf düğümünden alınan örnekten virüsü üretebilmek, antikor testi negatif sonuç verse bile kişinin enfekte olduğunu gösterir.
Bazal test nedir?
Bazal test, antikor testinin diğer adıdır. Bu test reaktif ya da kuşkulu sonuç verdiğinde yürütülecek diğer tetkiklere temel oluşturduğundan bu ad verilmiştir.
Tarama testi nedir?
Bu test de antikor testinin bir tür adlandırmasıdır. Adı testin amacını açıklamaktadır. Kanında antikor bulunan enfekte kişileri arayarak belirleme amacını taşımaktadır. Bu test de tek başına yeterli değildir. Enfekte olmamış bir kişinin testinin reaktif sonuç vermesi, yani yanılma bu testte de sözkonusu olabilir.
Onay testi nedir?
Antikor testini doğrulayan diğer bir testtir. Böylelikle test sonucundaki yanlışlıklar giderilmiş olur.
Ne zaman onay testi gereklidir?
Antikor testi reaktif sonuçlandığında O zaman gerçek bir AİDS enfeksiyonu mu söz konusudur (Onay), yoksa kanda bulunan bazı proteinler mi pozitif sonuca neden olırjuştur, bu araştırılmalıdır. Bulaşmaya neden olabilecek tehlikeli olay üzerinden altı haftadan daha uzun bir süre geçmişse ve test kesin negatif sonuç veriyorsa onay testine gerek yoktur. Elbette bu esnada immün sistemin tıbbi müdahalelerle güçsüzleştirilmesi gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Bu sorular test öncesi kesinlikle aydınlatılmış olmalıdır.
Viestern-Blot nedir?
Reaktif test sonuçlarının onay testinde doğrulanmasında kullanılan bir yöntemdir.
Immunofluoresan testi nedir?
Bu da reaktif test sonuçlarının onay testiyle sınandığı bir yöntemdir.
Test sonuçlarının kuşkulu kabul edilebileceği durumlar var mıdır?
Evet. Bu durumlarda kesin bir sonuca ulaşılın-caya kadar test yinelenir.
AIDS enfeksiyonu normal kan ve idrar tahlillerinde kendisini gösterir mi?
Hayır. AİDS virüsü ancak antikor testi ile saptanır. Rutin işlemlerin uygulandığı laboratuarlarda bunun için gerekli araç, gereç ve materyal bulunmaz. Ama bir AİDS enfeksiyonu söz konusu ise hasta kişinin kanı, sağlıklı bir kişiye ait kan değerlerine kıyasla değişiklikler gösterir.
Test yapılmadan mikrobun bana bulaştığını anlayamaz mıyım?
Bu olası değildir. Virüsün vücuda girişinden sekiz ila on gün sonra bazı belirtiler ortaya çıkar. Lenf düğümleri belirginleşir, vücut yüzeyinde bazı döküntüler görülebilir ve bunlara bazen biraz ateş de eklenebilir. Ama bu ilk belirtiler gözden kaçacak ölçüde silik olduğundan kişiyi genellikle kuşkulandırmaz.