Akut Ciğer Ödemi
Sol ventrikülün ileri derecede yetmezliğine bağlı olarak fazla miktarda sıvının akciğerlerin intertisiyel boşluklarında ve alveollerde birikmesiyle karakterize acil bir durumdur.
Belirti ve Bulgular
Akut akciğer ödeminde hastada ileri derecede dispne, ortopne ve siyanoz vardır. Öksürükle birlikte hemoptizi (pembe köpüklü tarzda) bu belirtilere eşlik eder. Hasta boğulur gibi olduğunu ifade eder, solunumu sesli ve gürültülüdür. Ölüm korkusu ve panik tabloyu daha da ağırlaştırabilir.
Tedavi ve Hemşirelik Bakımı
Akut akciğer ödemi derhal müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Bu durumdaki hastaya şunlar uygulanır.
Hasta sakin ve gürültüsüz bir yere alınarak ortopne pozisyonu verilir.
Endişesi giderilmeye çalışır. Sedasyonu sağlamak için hekim istemine göre morfin sülfat IV ya da SC yapılabilir. Hekim istemine göre oksijen verilir. Oksijen verirken nazal kanül tercih edilmelidir. Çünkü maske hastanın sıkıntısını artırabilir. Diüretik verilir. Genelikle IV lasiks tercih edilir. Hızlı IV dijitalizasyon yapılır Bronş genişleticiler verilr.
Vazodilatör ilaçlar (nitratlar gibi) venöz kapasiteyi artırarak akciğer konjesyonunu azaltabilir.
Kalp yükünü azaltmaya yönelik olarak flebetomi yapılır. Ekstremitelere turnike uygulanabilir. Turnike onbeşer dakika aralarla üç ekstremiteye dönüşümlü olarak uygulanır. Örneğin; sağ kol, sol kol, sol bacak on beş dakika sonra; sağ kol, sağ bacak, sol bacak, on beş dakika sonra; sol kol, sağ bacak, sol bacak, onbeş dakika sonra; sağ kol, sol kol, sağ bacak.
Airway, ambu gibi ilkyardım araç gereç ve malzemeleri hastanın yakınına konur.
Gerekliyse hasta koroner yoğun bakım ünitesine transfer edilebilir.