Diş Protezi, Diş Protezleri Hakkında Bilgiler
Eksik dişlerinizin yaptığı işleri yapmak üzere diş hekimi tarafından yapılan yapay dişlere protez diyoruz.
Ağzımızda 32 tane diş vardır. 1-2 diş eksikliği olduğunda hemen bu dişlerin görevleri diğer dişler üzerine yüklenir ve sorun kendiliğinden çözülmüş olur. Özellikle arkada ve görünmüyorsa estetik olarak da sorun çıkarmaz. Hasta, ağzında olup bitenlerden habersiz, yıllarca dişsiz idare edebilir.
Bir diş kaybettiğinizde ağzınızda bir hareket başlar. Çekilen dişin boşluğu, yanındaki dişler, dokular harekete geçer.
Çekilen diş boşluğundaki kemik erimeye başlar. Dişler vasıtası ile dişleri saran çene kemiklerine çiğneme sırasında kuvvet uygulanır bu kuvvet de kemiklerin güçlü bir şekilde kalmasını sağlar. Oysa diş çekildiğinde bu bölgeye eskisi gibi basınç gelmeyecektir. Kemik de arlık kendisine gerek duyulmadığını düşünerek günden güne eriyecektir.
Diş hekimliğinde bir söz vardır "diş dişi arar". Çekilen dişin komşuları hemen boşluğa doğru kayar daha doğrusu eğilir. Dişler dik pozisyonda iken gelen çiğneme kuvvetlerini köklerden dik olarak kemiğe iletmek üzere programlanmıştır ama dişler eğildiğinde kuvvetler de eğimli olarak köke iletilir bu da kök ve kemik arasındaki anlaşmayı bozar. Ayrıca oluşan eğim nedeni ile diş ve dişeti arasındaki ilişki de bozulmuş, anormal boşluklar meydana gelmiştir. Bu boşluklarda gıda ve plak birikimi çok daha fazla olur ve böylece hem çürük hem dişeti sorunu ortaya çıkar. Çekilen dişin üst komşusu da diş boşluğuna doğru uzar. Bir taraftan eğilen dişler, bir taraftan uzayan diş sonucu ağzın dengesi zincirleme bir şekilde tamamen bozulur. Bu dengesizlik çiğneme kuvvetlerinin de dengesiz oluşmasına neden olur, dolayısıyla eklemlere gelen yük de dengesizdir. Bu da uzun vadede çene eklemi sorunlarına neden olur. Oluşan diş boşluğunu doldurmaya çalışan dil ve dudakta az da olsa büyüme başlar. Ayrıca besinler yeterince çiğnenmeden yutulduğu için beslenme, mide sorunları gibi genel sağlığınızı da etkileyen birçok sorunun da kaynağı olacaktır.
Dişiniz çekildiğinde fazla vakit geçirmeden diş hekimi tarafından yapılacak iyi bir protez ağızda kalan dişlerin çoğunu sanki diş çekilmemiş gibi kandırır. Kimse yerinden kıpırdamaz. Ama bir korsan hekime diş yaptırmaya kalkarsanız kendinize çekimden daha fazla zarar verebilirsiniz. Kesim sırasında su kullanmayı sevmeyen korsanlar dişlerinize gerekli şekli vermeye çalışırken dişlerinizi öldürür. Yaptığı işlemler sonucu hepatit, AİDS gibi tehlikeli hastalıkları size bulaştırabilir, kullandığı kalitesiz metallerle kansere bile yol açabilecek maddeleri ağzınıza yerleştirir. Ağızdaki mükemmel dengeden ve nasıl korunacağından habersiz oldukları için çene eklemlerinizin tüm sistemini bozarlar. Bir korsana diş yaptıracağınıza bırakın dişleriniz eğilsin.
Protez dişler görevlerini yapmak için ağızda kalan dokulardan ve dişlerden destek almak zorundadır.
Diş çekimi sonucu yapılan protezleri ikiye ayırıyoruz.
Sabit protezler: Halk arasında çakma diş, yapıştırmak diş de denilen ve hasta tarafından takılıp çıkarılamayan protez şeklidir. Destek olarak ağızdaki sağlam dişlerden faydalanılır.
Hareketli protezler: Damak, çelik damak, kara damak gibi adlarla da bilinen, hasta tarafından takınılıp çıkarılan dişlerdir. Bu protezlerde ise desteği dişler ve ağızdaki dokular birlikte karşılar.
Protezin sabit mi, hareketli mi olacağına ağzınızın durumu, ağızdaki diş sayısı ve dişlerin konumu karar verir. Örneğin tüm büyük azı dişleriniz çekilmişse yani arka bölgede hiç diş yoksa, isteseniz de sabit protez yapılamaz. Sabit protezde destek için ayaklara ihtiyaç vardır. Bu ayak görevi ağzınızdaki sağlam dişlere düşer. Eğer boşluğun sağında ve solunda ayak olabilecek diş yoksa -implant hariç- sabit diş yapılamaz. İmplant halk arasında çeneye çivi çakmak olarak bilinir. Asıl olarak çene kemiği içine yerleştirilen, titanyumdan imal edilmiş, diş kökünü taklit eden parçalardır. Çene kemiğine bir operasyonla yerleştirilirler. Yaklaşık 6 aylık bir süre zarfında implantın etrafında kemik oluşur. Daha sonra yerleştirilen bu titanyum kökün üstüne diş yapılır. Geleceğin diş hekimliğidir. Eğer maddi durumunuz elveriyorsa, her zaman tercihiniz implanttan yana olmalıdır.
Protez yapımında çok çeşitli maddeler kullanılır. Porselen en sık duyduğunuz maddedir. Sabit ve hareketli protezde kullanılır. Protez yapımı diş teknisyenleriyle ortak bir çalışmayı gerektirir. Diş hekimi muayenehanede hasta ağzını diş yapımına hazırlar. Ölçüyü alır ve laboratuara gönderir. Diş teknisyenleri ise modeller üzerinde dişleri yaparlar. Hasta ağzına uyumu yine diş hekimi tarafından sağlanır.
İyi bir protez; iyi bir ekip, iyi bir laboratuar, kaliteli malzeme ve sabırlı bir hasta ile ortaya çıkar. Tüm bu unsurlardan biri eksik olduğunda başarılı bir protez yapmak zordur.
Sabit Protezler
Doktor tarafından yapıştırılan ve takılıp çıkarılamayan protezlerdir.
Kron (kaplama)
Köprü
Lamineyt
Pivo (vidalı diş)
Kron: Sabit protezlerdir. Tek bir dişte madde kaybı çoksa yani çürük ya da kırık çok fazla ise ve dolgu ile çözüm sağlanamıyorsa kron (kaplama) yapılır. Dişin boşluğu dolgu maddesi ile doldurulur sonra diş, belirli kurallar dahilinde küçültülür ve üstüne hazırlanan kaplama yapıştırılır.
Köprü: Diş çekimi yapılmışsa destek yandaki komşu dişlerden sağlanır. Boşluğun sağındaki solundaki dişler küçültülür, protezde çekilmiş diş yerine yapılan gövde, destek dişler üzerine yapılan kaplamaya bağlanarak yapıştırılır.
Lamineyt: Genelde ön dişlerin, estetik sorunlarını tedavi etmek için dişlerden fazla madde kaldırmadan yapılan protezlerdir. Bunları takma tırnaklar gibi düşünebilirsiniz. İnce tırnak gibi porselen plakalar hazırlanır. Dişlerin de sadece ön yüzünden çok az madde kaldırılarak yatak hazırlanır ve özel kuvvetli yapıştırıcılarla dişin yüzeyine bu porselen yapraklar yapıştırılır. Pahalıdır ama estetik bir görünümü vardır. Çoğu sanatçının ön dişlerinde kullandığı protez tipi budur.
Pivo (vidalı diş): Vidalı dişler implantla karıştırılır. Implantta diş kökünü taklit eden parça çene kemiğine yerleştirilir, vidalı dişte ise dişin kökü ağızdadır vida dişin kökü içine yerleştirilir. Bu tarz yapılmış protezlere pivo adı verilir. Dişinizdeki çürük ya da kırık, kaplama kron bile yapılamayacak kadar fazlaysa ve kalan kök uygun şartlan taşıyorsa, bu durumda kök içi temizlenir, kanal tedavisi yapılır ve kökün yarısına kadar olan bölümüne vida yerleştirilerek üstüne kaplama yapılır. İyi bir hekim tarafından kaliteli malzeme ile yapıldığında uzun yıllar size hizmet eder, böylece komşu dişler de kesilmekten kurtulmuş olur.
Sabit protezlerde destek olarak kullanılacak dişler anestezi altında kesilerek protez yapımına hazırlanır. (Dişlerin küçültülmesi işlemine kesim denir.) Ve bildiğiniz vızıltılı aletlerle dişe gerekli şekil verilir.
Sabit protez yapımında dikkat edilecek noktalar:
Öncelikle dişler doktorlar tarafından üye olarak hesaplanır. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Bir tek eksik dişiniz varsa sağındaki ve solundaki dişler kesilerek bir köprü hazırlanır. Dolayısıyla böyle bir köprüye 3 üye denir. Eğer iki eksik dişiniz varsa ve ikisi yan yana ise yine boşluğun sağı, solu kesilir. Bu sefer 4 üye köprü yapılır; ama iki tane dişiniz eksik ve bunlardan biri alt çenede biri üst çenede ise, her iki bölgede üç üyeli 2 tane köprü, dolayısıyla toplam 6 üye diş yapılacaktır. Üye sayısı protezin fiyatını etkiler. Sabit protezler üye sayısına göre hesaplanır.
Korsan muayenehanelerde bu fiyatlar 25 dolara kadar düşebilir ki bu fiyat normal kullanılabilir bir sabit protezin toplam masrafı bile değildir. Protez yapımında çalışılan laboratuar ve kullanılan malzeme kalitesi çok önemlidir. Ucuz protezler, bir yıl içinde estetik parçaları kırılan, sararan, kararan dişlere dönüşür. Kenar uyumları iyi değildir. Bu da protezin altında kalan dişin çürümesine ve hem dişin hem de protezin kaybına neden olur. Lütfen piyasa fiyatlarının çok altında bir protezi yaptırmaya kalkmayın. Dişinizi düşünüyorsanız böyle bir protez yaptıracağınıza dişsiz gezin, ağzınıza daha az zarar verirsiniz. Hem çok ucuz hem kaliteli bir protez olamaz kendinizi kandırmayın.
Sabit protezde ilk önce destek dişler anestezi altında kesilerek hazırlanır. Bazı kurallar çerçevesinde küçültülür. Bu işlem sırasında dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri kesim sırasında bol su kullanılması, diş yanık kokusunun burnunuza gelmemesidir. Diş kesimi ve çürük temizleme esnasında kullanılan, hastaların bayıldığı vızıltılı aletlere aerotor, başlık diyoruz. Bu cihazlar çok hızlı dönerek dişi keser. Ve ortaya sürtünme nedeniyle hatırı sayılı bir ısı çıkar. Aynı zamanda aeretorun ucundan soğutma için çıkan suyla dişler bir taraftan yıkanır bir taraftan da soğutulur. Bazı korsan hekimler bu soğutmanın önemini bilmezler, sadece temizlik için basit bir yıkama olarak görürler. Oysa fazla ısı diş sinirlerinizin ölmesine neden olabilir. Dişlerinizin dolgu yapılırken, kesim yapılırken susuz ortamda hazırlanmasına asla izin vermeyiniz.
Eskiden diş yaptırmak denince korkunç ağrılı, acılı bir süreç akla gelirdi. Günümüzde protez hazırlık aşaması, sıfır acı ile yapılan, ama hastayı ve hekimi yoran meşakkatli bir iştir. Koltukta kesim sırasında çok acı çekiyorsanız normal değildir. Yani bu iş tamamen acısız rahatlıkla yapılabilir. Hekimi çektiğiniz acı konusunda uyarın. Gerekirse anestezik iğnenin tekrar yapılmasını sağlayın. Bu arada anestezi için kullanılan ampuller genellikle sanıldığı gibi morfin değildir. Gerektiğinde 4-5 ampule kadar da kullanılabilir. Ne uyuşturucudur ne de alışkanlık yapma riski vardır. Anestezi yapılırken bazen yan sinir dallan nedeniyle ya da anatomik oluşumlar ya da kullanılan malzemenin saklama şartlarından dolayı etkinliğinin azalması gibi nedenlerle yeterli anestezi sağlanamayabilir. Anestezi tekrarlanarak ağrılar kesilmelidir.
Dişler kesilip hazırlandıktan sonra ölçü alınarak la-boratuvarda çalışılmak üzere kalıpları çıkarılır. Diş teknisyeni tarafından kalıplar üzerinde dişler hazırlanır. Bu süre iş yoğunluğu gibi bazı nedenlere göre değişebilir. Ortalama bir hafta-10 gün arası sürer. Fazla uzatılmamalıdır. Bir an önce dişler takılmalıdır.
Sabit protezde porselen, biodent, zirkonyum, izosit gibi maddeler kullanılır. Porselen ve zirkonyum bizim önerdiğimiz fakat nispeten pahalı olan dişlerdir. Seramik esaslıdır. Diğerleri ise plastiktir. Benzetmek gerekirse; biodent plastik tabak, izosit melamin tabak, porselen de porselen tabağa benzetilebilir. Plastik tabaklar nasıl kullanıldığında kısa sürede kötü bir görünüm alır, yamulur, renk değiştirirse, bu plastik esaslı protezler de zaman içerisinde çabuk bozulurlar. Plastik, porselene göre çok gözenekli bir yapıdır. Mikron düzeydeki bu gözenekler renklenmeye, aşınmaya zemin hazırlar.
Dişeti ile biyolojik uyumu iyi değildir. Tek avantajları ucuzdurlar. Maddi durumunuz elveriyorsa kesinlikle tercih etmeyiniz. Porselenin biyolojik uyumu iyidir. Çok daha estetik bir dişe izin verir. Kolay renklenmez. Çay, kahve, kötü ağız hijyeni nedeniyle doğal dişleriniz ne kadar renklenirse, porselen dişleriniz de o kadar renklenir. İyi bir parlatma ile de tekrar beyazlar. Oysa sararan renklenen plastik esaslı dişlerde renklenme tekrar beyazlatılamaz.
Porselen ya da biodent dişlerde iki tabaka vardır. İç tabaka tamamen metalden yapılır. Bu metal, dişin çiğneme kuvvetlerine dayanması için destek görevi görür. Dişe estetiğini veren beyaz renkli ikinci ve üst tabaka porselenle ya da plastik esaslı maddelerle hazırlanır. Zirkonyum ise metal kadar kuvvetli estetik bir malzemedir. Zirkonyum dişlerde metal kullanılmaz bu yüzden porselenden de daha estetik bir sonuç verir. Dolayısıyla biraz daha pahalıdır. Özellikle ön dişlerde estetik sizin için önemliyse zirkonyum ile çok iyi sonuç alırsınız. Ama arka dişlerde rahatlıkla porselen kullanabilirsiniz. Zirkonyumun bir avantajı da dişi daha az keserek yapılabilmesidir. Bu arada diş ve diş etlerimizle en uyumlu madde aslında altındır. Tek sorunu estetiği ve çabuk delinmesidir.
Ölçü alındıktan sonra size geçici dişleriniz takılır ve dişleriniz hazırlanana kadar bekleme moduna geçersiniz. Kesilen dişlere kapakçık görevi görecek bu geçicilerin yapılması çok önemlidir. Hem proteziniz hazırlanana kadar ağrıları kesecek, diş dokularını mikroplara karşı koruyacak hem de dişlerin yükselmesini önleyeceklerdir. Korsan diş hekimleri bu geçicileri yapmayarak protez yapım aşamasını gereğinden fazla ağrılı geçirmenize ve dişlerin ilerde geri dönüşü olmayacak kadar etkilenmesine neden olur. Hekiminizi geçiciler konusunda mutlaka uyarın. Geçici dişler kesik bir dişin en temel hakkıdır. Bu konuyu geçici yapmayarak geçiştiren, sizi geçicilerin gerekmediğine ikna etmeye çalışan hekim hakkında durup bir kez daha düşünün. (Muhtemelen bir korsanla karşı karşıyasınızdır.)
Kesimden dolayı birkaç gün süren şiddetli ağrılar olabilir. Diş ve diş etleri kesilerek dişler hazırlanmıştır. Dış etkilerle ağrı çekmeniz ya da dokular toparlanana kadar şiddetli ağrıların olması normaldir. Geçicileriniz varsa bir iki gün içinde kesilecektir.
Kesimden sonra anestezinin etkisi geçmeye başladığında hemen kuvvetli bir ağrı kesici alınmalıdır. Çok sıcak, çok soğuk etkiler dişte ağrı başlatacağından ılık şeyler yenilip içilmelidir.
Kesimden sonra iki üç gün geçmesine rağmen gece uykudan kaldıran, sürekli ağrı yapan, ağrı kesiciyle kesilmeyen ağrılar yapıyorsa, yüzünüz şişmişse herhangi bir sebeple diş sinirleri etkilenmiş demektir. Sinirler alınıp, kanal yapılmadan bu tarz dişlerin üstüne bir protez yapılmasına izin vermeyin. Bu şikayetleri gösteren dişler zamanla ağrısı kesilse bile bir süre sonra belki de bir yıl sonra, tekrar ağrıyacak sorun çıkaracaktır. Protezinizi kaybetmeniz bile mümkündür. İyi bir hekim yaptığı işin sorumluluklarını mutlaka alır. Örneğin kaliteli bir köprü yaptığını söyleyerek size bir diş yapmışsa ve bir yıl içerisinde kırılma, kopma, renklerde değişim gibi sorunlarınız da olmuşsa mutlaka hatasını herhangi bir ücret almadan telafi edecektir. Aradan birkaç yıl geçmişse bile az bir ücretle bu tamirleri yapacak, sizinle ilgilenecektir.
Köprünüz hazırlandı, dişiniz yapıştırıldı diye her şey bitti sanmayın. Yapıştırmadan sonra hekiminizin önerisine göre belli bir süre yiyip içmeyin. Donma tamamlanmadan elinizle protezin çıkıp çıkmadığını kontrol etmeyin. Henüz donmamışken yerinden oynatabilir ve tam oturmadan donmasına neden olabilirsiniz.
Yapıştırmadan sonra, bir iki saat süren şiddetli ağrı normaldir. Bir ağrı kesici alıp sabredin. Ağrı kesici ile kesilmeyen, çok ama çok şiddetli ağrı yarım saat geçmesine rağmen tüm şiddeti ile devam ediyorsa, mutlaka hekime başvurun. Bazen kesim sırasında diş özüne çok yaklaşılır. Yapıştırma ile de buraya şiddetli basınç uygulandığı için böyle bir ağrı olmuş olabilir. Bu durumda diş anestezi altında çıkarılıp, hemen kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Bahsettiğim ağrı normal şiddette ve ağrı kesiciyle kesilebilen ya da yarım saatte hafifleyen ağrı değildir. Bu özel durumdaki ağrı hiçbir şekilde azalmaz hatta hekim dişinizi uyuşturduğunda hafifler ama yine de hissedilir. Sakın bu bilgiyi tam anlamadan olası normal bir ağrı için hekime koşup dişinizi çıkarttırmayınız.
Diyelim ki bir diş yaptırdınız. Aradan bir-iki yıl belki de 5 yıl geçtikten sonra kanal tedavisi gerektiren şiddetli ağrılarınız oldu. Yüzünüz şişti, protezinizden olmak istemiyorsunuz. Antibiyotik alıp bir-iki hafta sabrederseniz ağrılar geçebilir ama mutlaka geri gelecektir. En iyisi dikkatli bir şekilde protezi kırmadan çıkarıp kanal yapılmasıdır. Çıkarma sırasında küçük kırılmalar olmuşsa tamirleri yapılarak tekrar takılabilir. Protez çok kuvvetli yapışmış ve çıkmıyorsa bazen üstten delinerek ağrıyan dişe ulaşılıp kanalının yapılması sağlanabilir. Zor şartlar altında bir kanal olacaktır; ama hiç olmazsa protezinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Protez uygunsa, diş tek kanalsa bu işlem başarılı olabilir. Bu kararı hekiminiz vermelidir.
Protezde en küçük bir yükseklik dahi olmamalıdır. Az da olsa bir yükseklik hissediyorsanız sakın alışmaya çalışmayın. Belki siz alışabilirsiniz ama dişiniz alışmaz ve ona verdiğiniz bu rahatsızlığı size pahalıya ödetir. Yüksek olan dişe normalden fazla yük biner. Kısa vadede proteziniz kırılabilir. Estetik kısmı fazla basınç nedeniyle atabilir. Metal aksamlara yük biner fakat kınlamazsa, bu kez de diş kökünde soruna neden olur. O dişi kullanmakta zorlanırsınız. Ağız dengesini bozduğu için eklem ağrıları yapabilir ve daha birçok sıkıntıya neden olabilir. Mutlaka bu yüksekliğin alınmasını sağlayın. Bu duruma alışacağınızı söyleyen komşulara inanıp yine yanlış yapmayın. Yapılan protezdeki yüksekliğe alışacağınızı söyleyen, bunu ciddiye almayan bir hekimle karşı karşıya iseniz öncelikle karşınızdakinin gerçek bir hekim olduğundan emin olun. Bir korsan hekimle karşı karşıya olabilirsiniz. Her ne olursa olsun gerekirse başka doktora giderek yüksekliği aldırın. Hekiminize tatlı bir dille yüksekliğin sizi çok rahatsız ettiğini protezi bu şekilde kullanmak istemediğinizi söyleyin. Hâlâ bu konuda bir düzeltme yapmak istemezse, "başka bir doktor da aldırmayı düşünüyorum, sizin vaktiniz yoksa" deyin. Bu söz sihirli bir etki yapabilir. Çünkü diş hekimlerinin hiç hoşlanmadığı bir şey de yaptığı bir işe başka bir doktor tarafından müdahale edilmesidir.
Bu arada yapılan bir hata da bir protez yaptırırken ve tedaviniz sürerken başka bir hekime giderek diğer hekimin yaptıklarını kontrol ettirmektir. Aynı bölgede bulunan hekimler aynı zamanda birbirlerinin rakibidir. Başkasının yaptığım eleştirirken genellikle abartır ve moralinizi bozarlar. Muhtemelen de daha iyi bir öneride bulunamazlar. Bu hataya düşmeyin. Tedavinizi yapan hekimin antipatisini kazanmayın. Diş tedavisinde hekimle kurulan karşılıklı sempati, pozitif enerji çok ama çok önemlidir. Başka bir hekime kendinizce kontrol yaptırmanız bu pozitif enerjiyi negatife döndürür ki en büyük zararı siz görürsünüz. Eğer gittiğiniz hekimin size uyguladığı tedaviden memnun değilseniz, hekime güveninizi kaybettiyseniz -hekiminiz yapmaması gereken şeyleri yapıyorsa ve size sık sık onun korsan bir hekim olduğunu düşündürüyorsa- hekim değiştirme hakkınız vardır. Hekiminize gerekli açıklamayı yapıp o ana kadarki masraflarını ödeyerek başka bir doktora rahatlıkla gidebilirsiniz. Bu sözler, en küçük problemde doktor değiştirin anlamında algılanmamalıdır. Örneğin, protezinizdeki yüksekliği önemsemiyorsa, protezin altındaki şişmiş diş ile 3 geceyi uykusuz geçirmenize aldırmıyorsa düşünebileceğiniz bir yoldur.
Proteziniz yapıştırıldıktan hemen sonra artık işiniz bitti, ağrı-sızı olmayacak sanmayın. Soğukta, sıcakta -özellikle soğukta- bir dakika kadar sürüp kesilen ağrılar normaldir. Dokular kendi iyileşmelerini sağlayana kadar bu tarz ağrılar olacaktır. Üstüne bastığınızda bir süre ağrı duyacak sert şeyleri hemen çiğneyemeyeceksiniz. Uzun süredir çiğneme yapamayan, zayıflamış dişlerinizden hemen kuvvetli bir şekilde çiğnemesini beklemeyin. Protezde yükseklik, destek dişte kökü ilgilendiren büyük bir sorun yoksa 10-15 güne kadar bu sıkıntınız geçecektir. Bu süre geçmesine rağmen çiğnemede ağrılar azalmıyor, hatta artıyorsa mutlaka bir sorun vardır hekiminize başvurarak yüksekliği kontrol ettirin.
Protezin özellikle eksik dişin boşluğunu dolduran kısmına (köprü gövdesi) yiyecekler sıkışır. Hastalar bu bölümün daha düz ya da büyük yapılarak bu sorunun çözüleceğini sanır. O bölgeler teknik gereği, temizlenmeye izin verecek şekilde öyle yapılmışlardır. Yiyecek sıkıştığında diş fırçası ile fırçalayarak hem protezi temiz tutar hem de yiyecek artıklarını çıkarırsınız. Zaten bir süre sonra bu şikayetiniz daha da azalacaktır.
Eğer dişlerinizi piyasa ortalamasında bir ödeme yaparak ve korsan olmadığından da emin olduğunuz bir hekime yaptırdıysanız fakat yapılan dişler, sizi renk, şekil ya da estetik olarak memnun etmediyse hekiminize estetik kaygınızı söyleyin. Yine de birkaç hafta kullanıp eğer hâlâ estetik durumu sizi rahatsız ederse değiştireceği sözünü alınız. Ortalama bir protezde bile estetik çok kolay sağlanır; ama dişler çok ucuz bir laboratuarda çok kötü malzeme ile yapılmışsa estetiğin sağlanması çok zordur. Bazen dişler estetik kurallara uygun bile olsa ilk takıldığı anda yadırgayabilir ve bu yüzden ideal bir protezi değiştirmeye kalkabilirsiniz. Böyle durumlarda çok kötü olduğunu düşündüğünüz bir protezde bile mutlaka bir hafta kullanın. Denemeden karar vermeyin. Tabii hekiminiz bu süre zarfında protezi tam yapıştırmamalıdır. Konuşurken, gülerken dişleriniz uyumlu ve estetik görünüyorsa değiştirmeye kalkmayın. İdeal bir protezde olması gereken, karşıdan bakıldığında, gülümserken ya da konuşurken diğer dişlerinizden farklı durmayan, protez olduğu belli olmayan, tüm doğal dişlerinizde olduğu kadar renk farkı olan dişlerdir. Protez yaptırmak için gittiğinizde, daha ilk seansta hekiminize estetik konusunda çok hassas olduğunuzu, yapılacak protezden estetik olarak beklentinizin yüksek olduğunu anlatırsanız daha hassas davranacaktır. Provalar esnasında da renk, şekil konusunda sorunlarınız olursa hekimle paylaşın. Önerileri sizi tatmin etmezse bunu antipatik olmadan belirtin. Estetiğin sizin için önemini, bu şekilde dişi kullanmakta zorluk çekeceğinizi anlatın. Hekim, düşüncelerinizi dikkate alacaktır.
Her şeyin olduğu gibi, protezin de bir ömrü vardır. Düzenli aralıklarla gittiğiniz hekiminize protezlerinizin muayenesini de yaptırmalısınız. Dişeti çekilmeleri, kopmalar, kırılma ve delinmeler kontrol altında olmalıdır. En azından yılda bir kez destek dişlerin filmi alınarak protezin altında olan bitenden haberdar olunmalıdır. Herhangi bir çürük ya da sızlama gibi olumsuz bir durumda tedavi geciktirilmeden yapılmalı, gerekirse protez sökülerek tekrarlanmalıdır. Ağız hijyeninize dikkat ediyorsanız ve kaliteli bir proteze sahipseniz bile, 15 yılı geçmiş protezler sökülüp altı kontrol edilmeli hatta yenilenmelidir. 15 yıl önce bugün kullanılan kalitede malzemeler yoklu. Ağız hijyeni tam, düzenli ve doğru olarak sağlanıyorsa, günümüz şartlarında tüm kurallara uyularak yapılan protezler 20 yıl bile sorunsuz kullanılabilir.
Diş gıcırdatma sorununuz varsa porselen yaptırmadan önce hekiminizi uyarın. Gıcırdatma porselenin kırılmasına neden olur. Hekim durumdan haberdar edilirse fazla kuvvete maruz kalacak bölgelerde, metal kullanmak gibi, çeşitli önlemler alır.
Özetlersek: Gülümserken ya da konuşurken dişiniz belli olmuyorsa, ısırdığınızda protezi fark edemiyorsanız, gece uykudan kaldıracak bir ağrı yapmıyorsa, yüzünüz şişmemisse, soğukta bir dakika süren bir ağrı ve üstüne kuvvetli bastığınızda oluşan ağrılarınızda günden güne azalmışsa; hekiminize teşekkür edin protezinizi güle güle kullanın.
Hareketli Protezler
Bu protezler sabit olmadığı için hasta tarafından takılıp çıkarılabilir. Hastalarca damak diş, kara damak, kancalı diş, çelik damak diye adlandırılan protezlerdir. Protez desteğini dişlerden ve dokulardan alır.
Total protez (damak protezler)
Bölümlü protez (çelik damak, kancalı diş vs.)
Hassas tutuculu protez (çıt çıtlı protez)
Total protez: Ağızda hiç diş olmadığında, tüm dişler protez olarak yapılmışsa total protez diyoruz. Tüm destek ağızdaki dokulardan ve çene kemiğinden alınır. Protez ağza dokuların şeklinden kaynaklanan kıvrımlar ve tükürüğün yapıştırma gücünden faydalanarak tutunur. Bazı hastaların uzaktan en sevdiği protezdir. Bir daha diş sorunu yaşamayacakları fikri çok cazip gelir. Hatta bazıları çok büyük bir yanılgıyla bu protezlerden yaptırmak için ağızlarındaki sağlam dişlerini çektirmekte sakınca görmezler. Halk arasında kara damak, damak diş, pembe damak gibi isimler takılmıştır. Kullanılan dişin kalitesi ve protezin ağızdaki uyumu çok önemlidir.
Bölümlü protezler: Ağızda birkaç dişin olduğu ve bir kanca ile bu dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir. İskelet protez de denir. Halk arasında çelik damak, kancalı diş gibi adlarla anılır. Total proteze göre daha kolay ve kullanışlıdır. Alışması da çok daha kolaydır.
Hassas tutucular (çıt çıtlı protez): Bölümlü protezlerde olduğu gibi destek, dişlerden ve dokulardan sağlanır. Bölümlü protezlerde hastaların kanca, hekimlerin ise kroşe dediği metal kısımlar estetik olarak sorun yaratır. Özellikle genç hastalar bu kancalardan çok rahatsız olur. Bu durumda kancadan kurtulmak için destek dişler kaplanır ve kaplamaya hassas tutucu parçalar yerleştirilir. Protez bu gizli parça sayesinde dişe tutunur. Kanca ortadan kalktığı için protez kullandığınızı sadece siz bilirsiniz.
Bazı hastalar ağızlarındaki tüm dişleri çektirip damak yaptırmayı nedense çok akıllıca bulurlar. Böylece bir daha dişleri ağrımayacak, protez vs. dertleri kalmayacaktır. Oysa total protezler hiç de özenilecek şeyler değildir. Tüm damağı kapladıkları için alışması çok zordur. Aylar alabilir. Dişler ağızdaki kemikler ve tükürük sayesinde durur. Büyük lokmalarda, bazıları hapşırıkla hemen yerlerinden oynarlar.
Protez takıldıktan sonra yeni bir ayakkabı gibi vuruk yapar. Gün aşırı gidip vuruk yapan yerlerin düzeltilmesi gerekir. Bu yaralar ve protezin ağıza sımsıkı oturamaması gibi nedenlerle alışma dönemi uzun sürer.
Oysa iskelet dediğimiz ağızda birkaç diş olduğunda yapılan dişler total proteze göre sanat harikasıdır. Çünkü ağızdaki dişlerden destek alma şansları vardır. Dolayısıyla diğerleri gibi kıpır kıpır değillerdir. Diş sayısı ne kadar çoksa o kadar çabuk alışılır. Kullanımı kolaylaşır. Diş sayısı fazla olduğunda tüm damağı kaplamaz bir bant şeklinde geçer. Yani total proteze göre çok avantajlıdır. Bazen bir tek diş bile protezin kullanılmasında büyük konfor sağlar. Hele sağlam dişleri çektirmek çok büyük bir hata olur. Bazı korsan diş hekimleri hastayı tüm dişleri çekip protez yapmaya ikna eder ki hastaya yapılacak bundan daha büyük bir kötülük yoktur. İskelet protezlerin bir dezavantajları kancalardan dolayı pek estetik olmamalarıdır. Fakat bu sorun da çıt çıtlı (hassas tutuculu) diye bilinen protezlerle çözülür. Kanca yerine dişlerin içine gizlenen erkek ve dişi parçalar sayesinde dişlere tutunurlar. İyi malzeme, iyi laboratuvar ve iyi bir diş hekimi ile harika sonuçlar verir. Hareketli protezler içinde en kullanışlı protezlerdir. Özellikle genç yaşta hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalara tavsiye ederim. İmplant şansları yoksa bu hassas tutuculu protezler kurtarıcı olacaktır.
Hareketli protezlerde ele çeşitli kalitede malzemeler kullanılır. Porselen dişlerde -özellikle arka dişlerde pek önerilmez. Porselen çok sert olduğu için damak ve çenedeki kemiklerin erimesine neden olabilir. Estetik açıdan ön dişlerin porselen, arka dişlerin ise plastik olması tercih edilebilir. Çok kaliteli plastik esaslı malzeme kullanılmalıdır. Kalitesiz plastikler çok çabuk aşınır, renklenir. Aşınma nedeni ile boyutlarını kaybeden protez çene eklem sorunlarına neden olur. Uzun yıllar ve her gün kullanacağınız protezlerinizin kaliteli malzemeden ve iyi bir muayenehanede yapılmasına özen gösterin.
Protez takıldıktan sonra vuruk yapabilir. Bunlara alışmaya çalışmayın. Hekiminize giderek vurukları mutlaka aldırın. Zaten alışmanız, zordur, bir de yaralar içinde alışmaya çalışmayın.
Sabırlı olun. Gün içerisinde ağzınızdan çıkarmayın. İlk günler dayanabilirseniz gece de çıkarmayın. Diğer zamanlarda gece çıkarılıp bir bardak suyun içine konmalıdır. Daha da iyisi bunlar için satılan kapalı özel kapları tercih edip fazla ortalıkta bırakmazsanız kötü görüntüleri de ortadan kaldırmış olursunuz. Geceleri çıkarmaktan rahatsız oluyorsanız gece temizliğini yaptıktan sonra onlarla yatabilirsiniz ama temizliğinin mutlaka yapılması gerekir.
Gece çıkarmaları dokuların toparlanması için gerekli bir işlemdir. Fakat sabah tekrar takmakta çok zorlanıyorsanız temizliği sağlanarak ağızda tutulabilir. Bir misafirliğe gittiğinizde çıkarmayın ama normal hayatınızda ideal olan, protezin çıkarılıp akan su altında sabunla fırçalanarak temizlenip suya konmasıdır. Ağızda dişler varsa onlar da mutlaka fırçalanmalıdır. Protez nedeniyle bu dişler üzerinde fazlasıyla yemek arlığı ve plak birikir. Bu da ağzınızda kalmış son dişlerinizin kısa sürede kaybına neden olur.
Protezlerinizi diş fırçası ve sabunla fırçalayarak temizlemenizi öneririm. Diş macunu ve çeşitli aşındırıcılar zaman içinde protezinizin üstündeki cilanın aşınmasına ve bu bölgelerde renklenme ya da mikrop birikmesine neden olur. Bazı hastalar çamaşır suyunda bekletir, bulaşık ya da çamaşır deterjanları ile temizlemeye çalışırlar. Bu maddeler protezinizin yapısını bozar. Sadece sabun ve fırça ile temizleyin, elinizle temizlemeye kalkarak su altında mikropları her tarafına yaymayın. Fırçanın olmadığı bir yerde gün ortası yemek sonrası akan su altında tutarak yemek artıklarını yıkayabilirsiniz ama parmağınızla ovalamayın. Aksamları da mutlaka fırça ve sabunla temizleyin. Eczanelerde satılan özel protez temizleyici tabletleri de kullanım talimatına uyarak kullanabilirsiniz. Ama aşındırıcı içeren parlatma tozlan ile fırçalamayın.
Hastalar arasında metal kancalar için "kanca, dişi yer" suçlaması çok yaygın bir inanıştır. Oysa bu doğru değildir. Dişi, protezini günlerce ağzından çıkarmayan, tek bir fırça darbesini dişine ve kancasına çok gören hastadır asıl yiyen. Kancalar yani kroşeler yiyeceklerin tutunmasına uygun zemin hazırlar; ama düzenli olarak çıkarılıp destek dişler ve kancalar fırçalandığında herhangi bir sorun yaratmazlar.
Başlangıçta büyük lokmalardan, sert gıdalardan uzak durun. Protez size, siz proteze alışana kadar daha küçük ve yumuşak gıdalar tüketin. Yani protezinizi takıp en yakın Çorum leblebisi satan yere koşmayın. Takar takmaz leblebi yiyebilmek ya da yiyememek protezin kalitesini belirlemez. Protezin ağzınıza, ağzınızın da proteze alışması için onlara zaman tanıyın. Küçük lokmalar ve yumuşak gıdalarla beslenin. Zamanla diğer gıdalara geçin.
Bir süre kullandıktan, vuruklar alındıktan sonra diliniz, dudaklarınız proteze alışır. Protez daha az oynamaya ve daha iyi çiğnemeye başlar. Hiç ağızda durmuyorsa, ağzınızı açtığınızda ya da konuşurken yerinden fırlıyorsa, bir tarafa basınca bir taraf ayaklanıyorsa, konuşurken bütün dişler kafa sallıyorsa bir sorun var demektir. Hekiminizle sabırlı ve güler yüzlü bir işbirliği içinde bu sorunlar çözülebilir. Çözülmüyorsa protez yenilenebilir.
Bu alışma süresi, özellikle total protezde 6-8 haftanızı alabilir. İskelet protezde bu süre çok daha azdır, 2-3 haftayı geçmez. Çıt çıtlı protezde ise çok daha çabuk adapte olursunuz.
Protezler ve ağzınız zaman içerisinde değişir. Çok fazla kilo alıp vermeniz hatta kemik erimenizin hızı bile protezin ağzınızdaki uyumunu bozar. Rahat rahat kullandığınız proteziniz altına yemekler kaçmaya, yaralar yapmaya başlamışsa dokularda ve protezinizde bir değişimin olduğunu anlarsınız, bu durumda mutlaka hekime giderek tekrar uyumunu sağlatın (besleme adı verilen işlem), besleme yapılamıyorsa protezinizi yeniletin.