Hayvanların Üreme ve Gelişmesi
Üreme bir türün devamını sağlayabilmesinde etkin bir biyolojik olaydır. Geçmiş jeolojik devirlerde çok güçlü olan ve diğer hayvanlara karşı üstünlük sağlayan birçok hayvan türü üreme yeteneklerine bağlı olarak yok olmuştur. Onların yerini küçük ve güçsüz olan birçok tür almış ve bunlar adeta dünyanın hakimi olmuşlardır. Örneğin, geçmiş jeolojik devirlerde dünyanın hakimi olan Tyrannosaurus rex yumurta ile üremenin dezavantajı olarak yumurtaların kemirgen ve diğer canlılar tarafından tahribi ile nesilleri azalarak yok olmuştur. Buna karşılık yine yumurta ile çoğalan böcekler çok miktarda yumurta vererek ve bunları gizlemeyi başararak hızla dünyaya yayılmışlardır.
Hayvanlarda yaygın olarak eşeyli üreme görülür. Ancak tek yumurta ikizlerinin oluşması eşeysiz üremeyle gerçekleşir. Bunun dışında, asıl üreme şekli eşeyli olan bazı ilkel gruplarda zaman zaman eşeysiz üreme de görülür. Bu canlıların vücutlarından kopan herhangi bir parça kendilerini yenileyerek bir canlı oluşturabilir. Rejenerasyon olarak bilinen bu olay, toprak solucanı, planaria ve deniz yıldızı gibi canlılarda görülür. Diğer bir tür eşeysiz üreme şekli tomurcuklanmayla üremedir. Sünger türleri ve hydra tomurcuklanma ile üreyerek gelişirler. Diğer bir eşeysiz üreme tipi partenogenetik çoğalmadır.
Eşeyli üremede haploit (n veya yarı sayıda kromozoma sahip) bir yumurta hücresinin gene haploit sayıda bir sperm tarafından döllenmesiyle gerçekleşir. Birçok hayvan türünde erkek ve dişi bireyler ayrı ayrıdır. Dişi bireylerde yumurta büyük, hareketsiz ve besin içermektedir. Buna karşılık erkeler küçük hareketli spermler içerirler.
Bazı hayvanlar hem yumurta hem de spermi tek bir evreyle oluştururlar. Bu bireylere hermafrodit denir. Hermafroditlik bütün hayvanlarda görülebilen bir özelliktir. Ancak yüksek omurgalılarda birey her iki cinsin özelliklerini göstermekle bilikte sadece bir eşeyin rolünü üstlenmiştir. Birçok canlı türünde içsel döllenme olmaktadır. Bu durumda spermatozoit dişinin vücuduna alınır ve dişinin içinde döllenme meydana gelir.
Yüksek Omurgalılarda (Vertebratlarda ) Üreme
Yüksek omurgalılarda erkek ve dişi bireylerde üreme sistemleri farklıdır. Birçok omurgalılarda senenin belli zamanlarında yumurta ve sperm oluşturulur. Buna karşılık insanlarda erkek bireylerde sperm sürekli meydana getirirken dişi bireylerde ayda bir kez yumurta meydana getirilir. İnsan üreme organlarına gonat denilir