Migreni Başlatan Etkenler
Migrenin fizyolojik nedenleri ne olursa olsun, pek çok migren hastası, migreni başlatan bazı faktörler tespit etmişlerdir. Bu faktörler her migren hastası için farklılıklar göstermekle birlikte en sık ifade edilenleri şunlardır:
Yükseklik değişiklikleri, hava kirliliği (ozon ve sis), parlak güneş ışığı veya lamba ışığı, bilgisayar monitörleri, saçın kuyruk şeklinde sıkıca bağlanması veya saç tokaları, yüksek ve devamlı gürültü, kokular (parfüm, benzin, boya ve diğer kimyasal madde kokuları), egzoz dumanı, hava durumundaki değişiklikler (basınç farklılıkları, nemde farklılık vs.), havasız ortamlar, mevsimsel değişiklikler (sonbahar ve ilkbahar en kötü zamanlardır) gibi çevresel faktörler.
Alkol (özellikle kırmızı şarap), sentetik tatlandırıcılar, kafein (fakat bazı hastalarda migreni azaltır), hindistan cevizi ve hindistan cevizi yağı (güneş losyonları da dahil), narenciye, Çin yemekleri, hazır çorbalar, hazır peynir tozu maddeleri, soya proteini ve soya sosları, baharat ve hazır soslar, et terbiyesi için hazır soslar, bira mayası, içlenmiş şarküteri ürünleri, yağsız kavrulmuş fındık ve fıstık, bazı patates cipsleri, peynir suyu, zeytinyağı, turşular, ekşi krema veya yoğurt, soğan, domates, ıspanak, taze bezelye, patlıcan, fasulye gibi sebzeler, kızartmalar, deniz ürünleri, tavuk ciğeri, yiyeceklerde kullanılan boya maddeleri (özellikle kırmızı), buğday ürünleri, muz, kivi, mango, ananas, kırmızı erik, çilek gibi bazı meyveler, çikolata, mısır, papaya gibi çeşitli yiyecek ve içecekler.
Öğün atlama, fazla uyuma veya uyku eksikliği, uçak yolculukları, sigara ve diğer tütün ürünleri, oruç tutmak, fazla karbonhidratı bir anda almak gibi kan şekerinin düşmesine neden olan durumlar, stres ve özellikle stresin birden yok olması (hafta sonu baş ağrısı sendromu).
Doğum kontrol hapları ve kadınlardaki diğer hormonal değişiklikler.
Fiziksel travma, başa basınç uygulama (fakat bazen migreni azaltır).