Romatoid Artrit ve Tedavisi

Romatoid Artrit Nedir

Romatoid artrit eklemlerde ağrı, sertlik, şişme ve bazen de şekil bozukluklarına neden olan ilerleyici bir hastalık­tır. En sık olarak parmaklarda, el bileklerinde, dirsek­lerde, omuzlarda, çene eklemlerinde, kalçalarda, dizlerde görülür. Genellikle vücudun her iki tarafındaki eklemleri birlikte etkiler (örneğin her iki kalçada). Toplam nüfusun yüzde 2-3'ünde ortaya çıkma olasılığı vardır. Kadınlarda erkeklere oranla üç kez daha fazladır.

Romatoid artrit genellikle ilk kez erken erişkin yaşta veya orta yaşta ortaya çıkar. Ancak bazen geç yaşlara kadar bulgu vermez. Tek bir atak şeklinde olabilir, fakat daha sık olarak tekrar­layan hecmeler şeklinde gelip gider. Kesin bir tedavisi yoktur, ancak ilaçlar atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilir.

Romatoid artritin bağışıklık sisteminin bir hastalığı olduğu düşünülmektedir. Bu durumda bağışıklık sistemindeki bir bozukluktan dolayı vücudun savunma hücreleri kendi dokusuna saldırır. Ailesinde romatoid artrit olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.
Romatoid artritte şu belirtiler görülür:
Eklemde ağrı ve sertlik (özellikle sabah saatlerinde)
Eklemlerde şişme, kızarma ve ısı artışı
Eklemde şekil bozukluğu
Hafif ateş, bitkinlik
iştahsızlık
Kansızlık
Cilt altında küçük yumrular (nodul)
Hastalığın şiddetli bir şekilde seyretmesi halinde dolaşım sistemini, kan damar­larını ve lenf bezlerini ilgilendiren daha ciddi ve yaygın bozukluklar da oluşa­bilir.

Romatoid Artrit Tedavisi

Tedavide amaç ağrıyı, ödemi ve eklem hasarını azaltarak eklemin doğru bir şek­ilde işlev görmeye devam etmesini sağlamaktır. Bu amaçla kullanılan pek çok değişik ilaç vardır. Ağrı kesici ilaçlar, kortizon türü ilaçlar ve bağışıklık sis­temiyle ilgili diğer bazı ilaçlar verilebilir.

Fizik tedavi etkilenen eklemleri ve kasları düzeltmek için uygulanabilir.
Romatoid artrit yaşam boyunca sadece bir atak yapabilir.Ancak daha sık olarak tekrarlayan alevlenmeler şeklinde seyreder ve bu alevlenmeler giderek daha kötüye gidebilir. Alevlenmelerin süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir ve genellikle haftalarca sürer.

Romatoid artrit ataklarını önlemek için bilinen kesin etkili bir yöntem yoktur. Ancak şunlara dikkat edilerek belirtiler ve kalıcı eklem hasarları azaltılabilir:

Hekim tarafından verilen ilaçlar çok düzenli bir şekilde alınmalıdır.
Eklem ağrılı, ödemli ve sıcakken fazla hareket ettirilmemeli, istirahat edilme­lidir.
Fizyoterapist tarafından verilen egzersizler düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
Dengeli, sağlıklı, yağ oranı düşük bir diyetle beslenerek genel sağlık durumu iyi tutulmalıdır.