Selülit Dokusunun Nedenleri
Tüm yağ hücreleri septa ile -yani lifli şeritlerle- çevrilidir. Hücreler zarar gördüğünde bu şeritler sertleşir ve katılaşır. Selülitin ilerlemesi ile güçsüzleşen dermis, yağ hücrelerini yerinde tutma kabiliyetini kaybeder. Güçsüzleşen dermis nedeni ile özgür hale gelen selülit hücreleri şişerek genleşir. Dermisin asıl görevi bağ doku üretmek olduğundan, genleşen bu yağı çevrelemek için daha fazla bağdoku üretir ve septumun daha da sertleşmesine neden olur.
Sertleşen septum yağ hücresinin etrafında genleşemeyecek kadar katılaşmıştır. Yağ lifli materyalin yanlarından dışarı sızmaya başlar tıpkı bir balonun kauçuk lastiklerle sıkıştırılması gibi. Bu nedenle de normal yağ yumuşak ve pürüzsüzken selülit sert ve tümsekli bir dokuya sahiptir. Bu durum ne kadar ilerlemeye devam ederse septum o kadar sertleşir ve septumun çok daha katı olduğu ileri selülit seviyelerine ulaşılır.
Selülitin Temel Bileşenleri
Bozulmuş Kan Damarları
Hasar Görmüş Dermiş
Birikmiş "atık su"
Gittikçe yüzeye yaklaşan, şişmiş yağ hücreleri
İncelen epidermis
Çukurların Ortaya Çıkması
İki temel selülit tipi vardır: yumuşak ve sert
Yumuşak selülit alttaki doku üzerinde kolayca kayarak hareket eder ve geniş bölgeleri kaplar. Vücut hareketi ile sallanır ve sert selülite göre daha çok göze çarpar.
Sert selülit alttaki dokuya sıkı sıkıya bağlı kalın bir dokudur. Vücudu iyi durumda olan genç kadınlarda göze çarpar. Sert selülit genelde dokunmaya karşı duyarlıdır.
Selülitiniz Ne Kadar İleri Seviyede?
Dokularınızı başparmağınız ile işaret parmağınız arasında ya da avuç içleriniz arasında sıkıştırın. Eğer selülit var ise cilt engebeli bir hal alır. Daha ileri safhalarda engebeler herhangi bir kuvvet uygulamadan görünür haldedir.