Alerjen İçeren Besin Maddeleri, Alerji Yapan Besinler
Alerjenler bazen en hoşa giden yiyeceklerde gizlenmiş olabilir. İşte onları bulabileceğiniz şaşırtıcı kaynaklardan bazıları:
Süt: Hazır etli yemekler, çeşitli dondurmalar (kaymaklı dondurma dışındaki çeşitlerde bile), kremalı çorbalar, soslar, ton balıklı salata, margarin.
Yumurta: Unlu mamuller, mayonez, makarna. Yumurta muadillerinin kullanıldığı ürünlerde bile yumurta akı bulunabilir.
Buğday: Makarna, gravyer peyniri, dondurma. Etiketinde "doğal tatlandırıcılar" yazan ürünler risklidir.
Yerfıstığı: Tart kaplaması, Meksika yemekleri, Tayland yemekleri. Fıstık ezmesi chili soslarında bile kıvam artırıcı olarak kullanılır.
Öbür kabuklu yemişler: Salata sosları, çeşitli unlu mamuller ve soslar.
Tüketicilerin artan talebi doğrultusunda yapay besin maddeleri üreten firmaların sayısı artıyor. Dolayısıyla sık sık sorunlar yaratan süt, yumurta ve buğday gibi yaygın besinlerin yerine bunları kullanabilirsiniz.
Dışarıda her yemek yiyişinizde, besin alerjisiyle ilgili şansınızı zorlamakta olduğunuzu unutmayın. Önünüze konacak yemeğin içinde neler olduğunu öğrenin. "Bilmiyorum" türünden bir karşılıkla yetinmeyin. Nazikçe bazı besin maddelerine alerjiniz olduğunu açıklayın.
Monosodyum glütamata (MSG) kötü bir tepki veriyorsanız, bu maddeyi içermeyen bir yemek hazırlanmasını isteyin. Özellikle Çin mutfağında MSG'nin sık kullanıldığını unutmayın. MSG ile ilgili besin reddi, aslında Çin restoranı sendromu olarak da bilinir.
Bazen vücudunuza giren bir alerjen hafif bir tepki yaratır. Bu tür durumlarda kaşınma ve şişmeyi hekiminizin önermiş olduğu bir antihistaminikle tedavi edebilirsiniz. Alacağınız ilaç vücudunuzun verdiği yanıtı körelterek daha hızlı iyileşmenize yardım eder.
Antihistaminiklerin bir listesi s. 145'te yer almaktadır. Bir astım atağının ortaya çıkması durumunda tepkiyi azaltmak için bronkodilatörünüzü kullanın. Bağırsakla ilgili belirtiler zamanla düzelir.
Besin alerjilerini önceden alacağınız ilaçla engelleyemezsiniz. İlaç yalnızca alerjik tepki ortaya çıktıktan sonra işe yarar.