Astım’a Yol Açan Nedenleri Engelleyin, Astımdan Korunma
Hastalığın kaynağı bazılarında evde beslenen kedi, bazılarında da papatyadır. Astımlı birçok kişi için ise bir şey söylemek zordur. Evet, astım ataklarına neden olabilen alerjenlerden söz ediyoruz.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, astım genellikle alerjiyle bağlantılıdır. Dolayısıyla hapşırığa ya da burun akıntısına yol açan bazı alerjenler astımlılarda atakları tetikleyebilir. Alerjiyi başlatan başlıca kaynaklar şöyle sıralanabilir:
Ev tozu akarları. Ne kadar temiz olursa olsun, evinizin mikroskobik büyüklükte milyonlarca akan barındırdığı rahatça söylenebilir. Bunlar yastıkların, mobilyaların, yatakların, divanların ve elbiselerin üzerinde bulunur. Dışkıları olan bir proteinin astımı tetikleme gücü son derece yüksektir.
Küfler. Karanlık ve nemli yerler küflerin yaşamasını sağlar. Banyo, duş kabinleri, bodrum katları, yaprak çürüntüleri, odunluk ve başka birçok yer bu koşullara uygundur. Küf, üreterek havada uçuşmaya bıraktığı sporlar sayesinde ürer. Bu sporların solunum yoluyla alınması birçok kişide alerjik tepkilere yol açar.
Polenler. Ayrıkotu, yonca, papatya gibi otlar, çınar, çam gibi ağaçlar ve çeşitli bahçe bitkilerinin polenleri alerjik tepkilere ve astım ataklarına yol açabilir.
Ev hayvanlarının kıl-deri döküntüleri. Hayvanların pul pul dökülen deri ve deri türevleri birçok kişide alerjileri ve astımı tetikleyen proteinler içerir.
Besinler ve ilaçlar. Ender vakalarda besinlerdeki proteinler astım ataklarını tetikleyebilir. Sülfitler olarak bilinen besin koruyucuları bazen sorunun kaynağı olabilir. Bu maddeler genellikle kurutulmuş meyve, bira, şarap, işlenmiş patates ve karides gibi yiyeceklere katılır.