Diyaliz Nedir, Kronik Böbrek Yetmezliği ve Periton Diyaliz
Diyaliz ile kanımızdaki zehirli maddeler temizlenip vücudunuzda birikmiş sıvılar çekiliyordu. Tabii sizin burada kastettiğiniz hemodiyaliz. Okurlarımız için bunu biraz açalım... Diyaliz ikiye ayrılır. Bunlardan ilki hemodiyaliz dediğimiz ve halk arasında makine diyalizi olarak tarif edilen yöntemdir. Diğeri ise periton diyalizdir ve ona halk arasında torba diyalizi denir. Ama her iki diyalizin temel amacı aynıdır, yani vücutta böbrek yetmezliğine bağlı olarak biriken bazı zehirli maddelerin temizlenip süzülmesidir.
Hemodiyalizde bir arıtma filtresi sayesinde yapılır. Yani hastanın kanı arıtma filtresine gönderilir, burada temizlenen kan vücuda geri gönderilir. Bu işlem genel olarak haftada üç gün, günde dört saat yapılır.
Kandaki Kirli Kan Nasıl Temizleniyor
Bunları ancak biyokimyasal tetkiklerle görebiliriz. Ve kanımızda temizlenmesi gereken yüzlerce zehirli madde vardır. İşte diyaliz de onların temizlenmesini sağlayan sistemdir.
Periton Diyalizi Nedir
Periton diyalizde ise bu arıtma işlemini karın iç zarının yarı geçirgenliği sayesinde yaparız. Bunun içinde karın iç zarına özel bir bileşimi olan sıvı yükler ve bununla kanının içindeki kirli maddeleri çekeriz.