Sık Karşılaşılan Boşaltım Hastalıkları
Kabızlık Nedir, Kabızlık İçin
Kabızlık gaitanın kalın barsak içinde yavaş hareket etmesidir. Daha çok inen kolonda büyük miktarda kuru ve sert bir gaita birikir. Kabızlığın en önemli nedeni normal defekasyon refleksi'nin inhibisyonu sonucu oluşan düzensiz barsak alışkanlıklarıdır. Birey çocukluk dönemlerinden itibaren sabahları kahvaltıdan sonra dışkılama yaparak düzenli barsak alışkanlıkları kazanırsa kabızlık çekmez. Kabızlığın en önemli nedeni diyetin az posalı, az sulu olması ve hareketsizliktir. Genellikle uzun süreli kabızlıkların önlenmesinde uygun beslenme ve beden hareketleri yararlıdır. Kabızlığa yatkın olan bireylere sabah kalkınca bir kaşık kayısı veya erik marmelatı ile bir su bardağı su veya ıhlamur içmeleri, 12-20 dakika beden hareketleri yapmaları önerilebilir. Günlük beslenmede meyve suları yerine meyve; beyaz ekmek yerine kepekli ekmek; nohut, mercimek, barbunya gibi bol posalı besinler yer almalıdır. Erik, armut, kayısı gibi meyveler barsak hareketlerini artıracağı için çiğ olarak yenmelidir.
İrritabl kolon sendromunda da barsak spazmı kabızlığa neden olur. Hastalar daha çok kramp şeklindeki karın ağrılarından şikayetçidirler. Gaitaları küçük ve serttir. Bireyde barsak hareketleri birkaç haftada bir oluyorsa ve devamlı kabızlıktan şikayetçi ise bu duruma megakolon veya Hirschsprung hastalığı adı verilir. Barsaklarda aşırı miktarda gaita birikir. Kolonun çapı çok genişler.
İshal Nedir, İshal Ateş Nedenleri
İshal kalın barsaklarda feçesin süratli hareketi sonucu oluşur. İshal gastrointestinal kanalın enterit adı verilen infeksiyonu sonucu oluştuğu gibi kalın barsağın aşırı parasempatik uyarılması sonucunda psikojenik ishal meydana gelebilir. Enterit virüsler veya bakteriler tarafından meydana gelen bir barsak enfeksiyonudur. Enfeksiyonun olduğu her yerde mukoza ileri derecede uyarılmış ve sekresyon miktarı çok artmıştır.
İshalde en önemli ilke, bireyin kaybettiği sıvı ve elektrolitleri en kısa zamanda yerine koymak olmalıdır. Psikolojik veya emosyonal adı verilen diyareler distal kolonun motilitesini ve müküs sekresyonunu uyaran parasempatik sistmin aşırı derecede stimülasyonu sonucu ortaya çıkar. İshal ülkemizde özellikle çocuk sağlığını olumsuz yönde etkileyen, ölümleri arttıran en önemli etmendir. İshal için en iyi besin yoğurttur. Yoğurt kaynamış su ve tuz eklenip ayran olarak içildiği gibi pirinç lapası ile karıştırılarak, üzerine pekmez dökülerek veya sade olarak yenebilir. Özellikle çocuklarda birkaç günlük ishal süresince besin depolarında önemli derecede azalma olur. Bu nedenle çocuk hiçbir şekilde aç bırakılmamalı, alabileceği uygun besinle beslenmelidir.
Ülseratif Kolit Hastalığı ve Tedavisi
Kalın barsak duvarının yaygın olarak ülserleştiği bir hastalıktır. Psikolojik diyare gibi sıklıkla sinir gerilimi durumları ile birlikte ortaya çıkar. Ülserli kolonun motilitesi çok artmıştır. Toksik megakolon, ülseratif kolitin en korkulan komplikasyonudur. Ateş, peritonit, distansiyon ve kanlı diyare görülür. Ülseratif kolitin en önemli geç komplikasyonu da, kolon kanseridir. Hastanın direkt karın grafisinde, transvers kolonun 8 cm'den daha genişlemiş olarak görülmesi direkt tanıyı koydurur. Tedavide öncelikle tıbbi tedavi yapılır. Hastanın beslenmesine dikkat edilir. Süt ve süt ürünleri yasaklanır. Fizik ve emosyonel istirahat şarttır. Hastalık sadece rektumdayken yakalanırsa tıbbi tedaviye iyi cevap alınabilir. Eğer hastanın genel durumu çok bozuk ise sadece ileostomi yapılır