Domuz Gribi Virusu Asisi (H1N1)

Domuz Gribi Virüsüne Karşı Geliştirilmiş Aşı

Domuz gribini önlemeye yönelik çalışmalar sürdürülse de şuan için domuz gribi içn geliştirilmiş bir virüs aşısı üretilmemiştir. Dünya sağlık örgütünün konuyla ilgili çalışmaları sürmektedir.

Bugüne kadar üretilen yeni virüsten elde edilmiş stoklar ile aşı üreticileri, üretim için Dünya Sağlık Örgütü kararını beklemekte­dir. Bu konuda DSÖ de tüm taraflarla gö­rüşmeleri sürdürmektedir. Ancak tüm dün­yadaki aşı üretim kapasitesi sonuna kadar kullanıldığında yani bir pandemi söz konusu olduğunda bu rakam ancak 1-2 milyar doza ulaşabilecektir. Bu miktarın tümü ilk tertip­te üretilemeyeceği gibi başlandıktan sonra aşı üretimi için en az 4-6 ay gibi bir süreye gereksinim söz konusudur. Yine de DSÖ tüm dünyaya yetecek üretim kapasitesini oluşturmaya yönelik olarak üretici firma ve potansiyel finansörlerle görüşmeleri sürdür­mektedir.

Uygulanabilecek başka aşılar var mı?

Tarihteki grip salgınlarmdaki ölümlerin büyük çoğunluğu gripin kendisinden değil üzerine eklenen zatürre (pnömoni) nedeni ile gelişmiştir. Bu salgın sırasında da hastaların yarısında zatürreye ait bulgular saptanmış­tır. Bu nedenle, zaten aşılanması gereken 65 yaş üzerindekilerle kronik kalp, akciğer, böbrek hastalığı olanlar ve şeker hastala­rı gibi risk gruplarının zatürreye karşı aşı­lanmış olması bu dönemde daha da büyük önem taşımaktadır. Zatürrenin genel olarak en sık etkeni olduğu bilinen pnömokok aşısı korunmada yararlı olacaktır.

Domuz Gribi Bilgilendirme

Bundan Sonra Ne Olacak


Henüz, salgının nasıl bir yön kazanaca­ğı konusunda yorum yapmak için oldukça erken ve bilgilerin kısıtlı olduğu bir döne­mi yaşamaktayız. 17 Mayıs 2009 tarihinde, Helsinki'de düzenlenen Avrupa Klinik Mik­robiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kong­resi sırasında düzenlenen özel oturumda da ifade edildiği gibi bundan sonrası için bir­den fazla olasılık söz konusu olabilir:

1. Zayıf bir olasılık ise de, kendiliğinden, hastalar azalarak zamanla tamamen kaybolabilir.
2. Hafif bir salgın şeklinde dünyayı etki­leyebilir.
3. Halihazırda yayılım gösteren virüste yeni değişiklikler ve karışımlar oluşa­rak ağır hastalık yapan özellik kaza­nabilir.

Dünya Sağlık Örgütü 18 Mayıs tarihli üst düzey görüş raporunda mevcut durum 'Kesin olan tek şey hiçbir şeyin kesin olmadı­ğıdır' şeklinde ifade edilmektedir. Dünyada yayılım sürecek mi? Ne kadar zamanda ya­yılacak? Yeni influenza A (H1N1) virüsünün hastalık yapma gücü zaman içinde değişik­lik gösterecek mi? Bugün bu soruların ce­vabının verilmesi henüz mümkün değil gibi görünmektedir.
Diğer yandan virüsün iklim koşulları ile ilişkili olarak varlığını sürdürebilmesi nedeni ile şimdiye dek hastalık esas olarak kuzey ya­rım kürede, sosyoekonomik olarak gelişmiş, sağlık sistemleri iyi işleyen, haberleşmenin sağlanabildiği ülkelerde yayılım göstermiş­tir. Mevsim değişikleri ile birlikte güney ya­rım kürede, çok daha kalabalık yaşamın söz konusu olduğu, sosyoekonomik güçlüklerin yanısıra ve yeterli sağlık hizmetinin sağlana­madığı ülkelerde yayılım çok daha yıkıcı so­nuçlara yol açabilecektir.