Hipertansiyon Merkezleri

Hipertansiyon Merkezleri ve Çalışmalar

Bu konuda çok sayıda bilim insanı çalışıyor, çabalı­yor. Bağımsız çok sayıda merkez var. Dünyada ve Türki­ye'de hipertansiyon konusunda uzmanlaşmış hastaneler veya klinikler hangileri?

Hem dünyada hem de Türkiye'de birçok üniversite, devlet veya özel kurumda hipertansiyon üniteleri var. Buralarda sadece hipertansiyon hastalarına bakılır, kayıt­ları tutulur ve takip edilir. Burada herhangi bir yerin adı­nı vermem doğru olmaz. Ancak mesela İskoçya'da yıllar­dır hipertansiyon araştırmalarının yapıldığı bir üniversite hastanesini söyleyebilirim. Tabii ki hipertansiyon konu­sunda uzmanlaşmış kuruluşlar önemlidir, ama en önem­lisi bu konuda uzman bir hekimin kontrolüne girip taki­binde kalmaktır.

Yüksek tansiyon tedavi kalitesi ve etkinliği Türki­ye'nin her yerinde, her ilinde ve bölgesinde aynı stan­dartta mi

Bunu söylemek ve değerlendirmek çok zor. Türki­ye'nin her yerinde aynı standartta olması için büyük ça­ba sarf ediliyor. Burada en önemli nokta, doktorun ve hastanın bilinç düzeyleri, bilgileri ve tedaviye uyumları­dır.

Dünyada tansiyon konusunda en fazla araştırma ya­pan ve para harcayan ülkeler hangileri? Son yapılan ça­lışmalar hakkında neler söyleyeceksiniz?

Tabii ki Amerika Birleşik Devletleri başı çekiyor. Son­ra italya ve İskandinav ülkeleri geliyor. Son bir yılda ya­pılan çalışmalar, TROPHY, Dublin Outcome Study, AA-SI, ASCOT, CAFE, ALLHAT gibi bazı özel gruplardaki sonuçlar. Bu kısaltmalar araştırmaların isimlerinden tü­retilmiştir kolaylık olsun diye. Ancak o kadar çok çalış­ma var ki karıştırmamak çok zor. Hatta bu yüzden çalış­maların bir araya getirildiği kitaplar basılıyor.

Klinik çalışmaların bu hastalığın tedavi başarısındaki önemi nedir?


Tedavi stratejilerimiz bu çalışmaların sonuçlarına gö­re düzenleniyor. Bu çalışmalarda başarılı bulunan ve önemli sonuçları görülen ilaç veya ilaç kombinasyonları bizleri etkiliyor. Daha sonra aynı tip çalışmaların tümü­nün değerlendirilmesiyle daha uygun sonuçlara varılıyor ve uygulamaya geçiyor. Ancak unutulmaması gereken önemli nokta şu: Her hastanın özel olarak ele alınıp te­davi edilmesi gerekiyor.

Tansiyonun ilaçsız tedavisi var mı?

Kan basıncının belli bir seviyenin üzerine çıktığı ve hele yanında risk faktörleri veya hedef-organ hasarları olduğu durumlarda mutlaka ilaç verilmesi gerekiyor. An­cak çok hafif hipertansiyonda yaşam tarzı değişiklikle­riyle yani tuz kısıtlaması, kilo kaybı, alkol kısıtlaması ve egzersizle kan basıncı kontrol altına alınabilir. Bunlar za­ten hayat boyu dikkat edilmesi gereken, uyulması gere­ken tedbirlerdir