Örümcek Sokmaları
Örümceklerden, sadece birkaç türünün insana zarar veren zehiri vardır. "Araknidizm" denilen örümcek zehirlenmelerine daha çok "kara dul" olarak tanınan esmer örümceklerin sokması neden olur.
Patogenez: Örümcek zehiri nörotoksik karakterdedir. Örümcek sokma yerinde bazen kırmızı bir nokta ve hafif şişlik görülebilir. Sokmadan sonra kramp tarzında ağrılar ortaya çıkar. Daha sonra büyük adale gruplarında kasılmalar başlar. Karında akut karın sendrömunu andıran sertlik oluşur; ancak hassasiyet yoktur. Bu akut belirtiler 12-48 saat kadar devam ettikten sonra kaybolur. Ptozis, sersemleme hissi, konjonktivit, solunum güçlüğü, bulantı ve deri döküntüleri ortaya çıkabilir. Vakaların % 4 kadarında solunum durması veya şok sonucu ölüm görülür.
Örümcek sokması Tedavisi
Isırık yeri antiseptik solüsyonla temizlenir; sistemik antibiyotiklerle sekonder enfeksiyonlar önlenir. Ağrı için analjezikler, adale spazmları için kas gevşeticileri verilir. 10 mi % 10 kalsiyum glükonat İ.V. verilerek ağrılı sapzamlar ortadan kaldırılabilir. Kalsiyum glükonat etikli olmazsa metakarbonat veya mefenesin ile kas gevşetilmesi sağlanabilir. Özel antienin (Lyovac) bulunup yapılabilirse belirtilerin ortaya çıkması önlenir.