Kalp Hastalığı İlaç tedavisi
Kriz öncesi veya sonrasındaki tedavilere gelelim, ilacın ne gibi faydaları var? Öncesinde kullanılırsa krizi bertaraf etmek mümkün mü ya da sonrasında ömrü uzatıyor mu?
Elbette. Çok sayıda kullandığımız ilaç var. Eğer hastaya kalp-damar hastalığı tanısı koymuşsak, bu hastalığın ilerlememesi için, hastanın yakınmalarının olmaması için kullandığımız çok sayıda ilaç var. Bu ilaçlar hastanın yaşam süresini uzatıyor. Neredeyse yüzde 50 oranında hastanın riskini azaltabiliyor.
Size imkan sağlayan ilaçların etkileri nedir?
Eğer kriz öncesi kalp-damar hastalığı tanısı koymuşsak, o zaman da kullanıyoruz aynı ilaçları. Tanı sonrası da yine benzer ilaçlan kullanıyoruz. Kan sulandırıcı, kolesterol ve tansiyon düşürücü, kalp damarlarını koruyucu ilaçlar. Kriz öncesinde de sonrasında da bunları kullanıyoruz.
İlaçlarla yaptığınız işbirliğinde aspirin hep başrolde. Aspirinin hakikaten kalp hastalığından koruyucu etkisi var mı? Mesela ben 40 yaşındayım, her gün 80 mg aspirin kullanıyorum. İyi mi yapıyorum?
Aspirin alarak kalp hastalığından tamamen korunmak kesinlikle söz konusu değil, diğer risk faktörlerine dikkat etmiyorsanız, sigara içmeye devam ediyorsanız, kolesterolünüz ve tansiyonunuz yüksekse, beslenmeniz kötüyse, ha-reketsizseniz istediğiniz kadar aspirin alın, kalp hastalığından korunamazsınız. Riskinizi azaltırsınız ama tamamen korunamazsınız. Aspirini böyle bir ilaç olarak görmemek lazım.
Yani her şeyi yap, yap, yap...
Evet. O doğru değil. Toplam riskinizi düşürmeniz lazım. Diğer risk faktörlerini azaltmanız lazım. Ayrıca aspirini herkese önermiyoruz. Eğer hiç risk faktörünüz yoksa, sigara içmiyorsanız, tansiyonunuz normalse, kolesterolünüz normalse, apirinin midede, beyinde kanama yapma gibi zararları, yararından fazla olabilir. Onun için düşük riskli kişilere aspirin kullanmayı önermiyoruz. Risk faktörlerinizin olması lazım, tansiyonunuz ve kolesterolünüz biraz yüksekse, biraz kilonuz varsa, sigara içiyor ve bırakamıyorsanız, ailenizde kalp hastalığı varsa, 40-50 yaşına gelmişseniz, o zaman aspirinin yararı var. En azından iki tane risk faktörünüzün olması lazım ki aspirin kullanmanın yararları zararlarından fazla olsun. Aspirin gibi zararsız bir ilacın bile yan etkileri olabiliyor.
Midede, beyinde kanamaya sebep olabiliyor. Siz sigara içmiyorsunuz, kolesterolünüz, tansiyonunuz normalse, yaşınız da genç, menopoza girmemiş olduğunuzu tahmin ediyorum, aspirin kullanmanıza hiç gerek yok.
Hocam, kolesterol yüksekliğinden bahsettiniz. Bir de kolesterol düşürücü ilaçlar var. insanlar sanki bu ilaçları kullanmaktan korkuyorlar. Sizce de korkmalılar mı? Kolesterol düşürücü ilaçlar, kalp hastalıklarıyla mücadelede en güçlü silahlarımızdan biri. 1990'ların başından beri bunları kullanıyoruz. Kriz geçirmiş veya damarlarında darlık saptanmış hastaların neredeyse tamamına yakını bunları kullanıyor. Kriz geçirmemiş olanlara da yine risk faktörü sayısı yüksek ve kolesterolü belli bir düzeyin üzerindeyse bunları veriyoruz. Hastalarda gereksiz bir korku var. Çok düşük oranlarda, her ilaçta olduğu gibi bazı riskleri olabilen, ama yararlan bu ufak risklerinden çok daha fazla olan ilaçlar. Özellikle kalp hastası ve şeker hastası olanların, diğer damarlarında hastalık bulunanların, boyun damarlarında, beyin damarlarında, bacak damarlarında damar sertliği saptanmış kişilerin neredeyse tamamının kullanması gerekiyor.
Kişi bu ilacı kullanıyor, ama yemesine, içmesine dikkat etmiyor. O zaman kolesterolü düşürüyor mu bu ilaç?
Buna rağmen yine de düşürüyor. Tabii ki diyetine de dikkat ederse, hem diyet yapar hem de ilaç kullanırsa daha fazla düşürür. Diyet yapmasa bile yine ilaç belli bir miktar düşürüyor. Gerekirse ilacın dozu artırılıyor. Bu şekilde kolesterol hedeflenen düzeye indiriliyor.