Kompartıman Sendromu
Dirsek ve ön kolda oluşan kırık ve yaralanmalardan sonra uygulanan sıkı bandaj ya da alçıların arteryal kan akışını veya venöz dönüşü engelleyerek ön kol kaslarında, özellikle ön kolun fleksör ve elin intrensik kaslarında ödem, iskemik nekroz, sinir paralizisi ve kontraktürlere neden olduğu bir durumdur.
Kompartman sendromu kırıkların yanısıra büyük yanıklardan, hızlı sıvı perfüzyonundan, yılan ve böcek sokmalarından sonra da görülebilir.
Kompartman sendromu yaygın olarak görülmez. Ancak oluştuğu zaman acil tedavi gerekir, çünkü oluşturduğu nörö-müskülar hasar 4-6 saat içinde irreversible olur.
Kompartıman Sendromu Belirti ve Bulgular
Kırık tespit edildikten yaklaşık 8 saat sonra kompartman sendromuna özgü belirtiler görülür.
Bunlar
Ağrı ilk saatlerdeki en önemli belirtidir.
Etkilenmiş ekstremitenin distalinden nabız alınamaması,
Duyu kaybı,
Paralizi,
Alçı uygulamasından 6-12 saat sonra etkilenmiş ekstremitenin distalinde şişlik, 12-24 saat sonra iskemi gelişmesidir.
Kompartıman Sendromu Tedavisi
Fasyatomi yapılır,
Soğuk uygulama yapılmaz,
Etkilenen ekstremite elevasyona alınmaz.
Alçı Bakımı
Kırık kemik uçlarının yumuşak dokuya arter ve venlere, sinirlere, zarar vermesini önlemek ve ağrıyı azaltmak amacıyla uygulanan alçılardan önce ve sonra dolaşım kontol edilir.
Alçı uygulamasından önce, alçı çorabı giydirilir. Kemik çıkıntısı olan yerler pamukla desteklenir.
Alçıdan sonra ağrı, ısı ve renk değişikliği olursa hastaya geri gelmesi söylenir, gelemeyecek durumda ise klinikte izlenir.
Hastaya; alçılı ekstremitenin parmaklarını oynatması söylenir, alçılı ekstremitenin distalindeki duyu kaybının geri gelmesi gerektiği, gelmiyorsa acil olarak hastaneye gelmesi, alçılı ektremitenin elevasyonu, alçılı bölgeden kötü koku geliyorsa hekim ile görüşmesi hastaya anlatılmalıdır.