Bebekle kurulan ilişkide nelere dikkat etmek gerekir?
Bebeklerde yalnız uyku konusunda değil, herhangi bir huzursuzluk yaşadıklarında karşılaşılan problemin aşılabilmesi için aradaki ilişkinin üzerine düşünülmesi gerekir. Eğer bebeğin huzursuzluğu herhangi bir tıbbi nedenden kaynaklanmıyorsa, huzursuzluk, bebeğin duygusal olarak tam anlamıyla beslenemediği anlamına gelir. 'Bağlanma' deneyimi öncelikle anne-bebek sonra da an-ne-baba-bebek arasındaki ilişkinin ne kadar karşılıklı güvene dayandığını ifade etmesi bakımından önemlidir.
Ebeveynlerin bebekleriyle kurdukları ilişkinin niteliğini arttıra-bilmeleri için bazı noktalara dikkat etmeleri gerekir. Bebekler çevrelerine karşı bir yetişkinden daha alıcı ve duyarlıdırlar. Anne babaların bebeklik döneminin yaşamın en kolay dönemi olduğu ve bebeklerin hiçbir şeyi fark edip hissedemeyeceklerine dair yanlış bir inanışları vardır. Bu yanlış kanı ebeveynlerin hem kendilerini hem de bebeklerim gözlemlemelerine engel olur.. Bu inanış, bebeklerin halk arasında "kolay" ve "zor" olarak iki şekilde algılanmaları sonucunu doğurur. Böylesi bir çıkarım sorunu anlamaktan çok, sorunu sabırsız bir şekilde belirleme ihtiyacından kaynaklanır. Bu da bebekle kurulan ilişkinin bir kısır döngüye girmesinin bir başka nedenidir.
Bebeğin kendisini güvende hissedebilmesi için kendisiyle zaman geçirmekten anne babasının keyif alması çok önemlidir. Eğer eğlenceli zaman geçirmiyorlarsa, mutlaka bir şeyler yanlış gidecektir. Bebekler yetişkinlerden daha farklı bir düşünce sistemine sahiptir, anne babaların bebeklerinin gözleriyle dünyanın nasıl göründüğü üzerine düşünmeleri gerekir. Bebekler duygularını kontrol edemediklerinden ağladıkları için cezacı bir tutum içinde olmak doğru bir yaklaşım değildir. Anne baba, bebeğine olumlu tepki vermeye özen göstermelidir.
Bebeklerin hem kendilerine güven duymaları hem de ilişki içinde kendilerini güvende hissedebil-meleri için anne babaların verdikleri tepkilerin bir tutarlılık içinde ve anlayışlı olması gerekir. Bebeğin yaptığı şey size saçma bile görünse ona ilgili görünmek gerekir. Bebeğinizin kurduğu oyunlarda zorlayıcı ve müdahaleci bir rol almamalısınız. Bebeğinin duygu, düşünce ve isteklerini ona tercüme etmek, bebeğinizin anlaşıldığını deneyimlemesine ve kendi duygularının anlamını öğrenmesine yardım eder. Elbette anne babaların tüm bu şeyleri yapabilmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle de anne babanın kendisinin beslenebileceği, yardımını, desteğini alabileceği bir sosyal çevreye ihtiyacı vardır. Etrafınızdaki diğer yetişkinleri bebeğinizle ilişki kurmaları için teşvik etmeye çalışmalısınız. Bebeğinizin kuracağı birden çok yakın ilişki onun duygusal, sosyal, bilişsel gelişimi açısından oldukça yararlıdır. Elbette anne babalar yeni anne baba olmanın heyecanıyla kendilerini fazlasıyla zorlayabilirler. Bu da onları daha çok yorar, o nedenle de anne babaların kendi sınırlarının farkında olmaları, yapabileceklerinden çok fazla şey yapa-maya kendilerini zorlamamaları gerekir.