Artrit ve Gevşeme terapisi
Gevşemeyi öğrenmenin stresle başa çıkmada kendi kendinize yardımcı olmanın iyi bir yolu olduğunu 4. Bölüm'de okumuştunuz. Bütün ihtiyacınız olan yirmi dakikalık hareketsizlik ve sessizlik ile yere uzanabileceğiniz, tercihen kendinize ait bir odadır.
Bu yöntemin tekniği bütün olumsuz düşünceleri zihninizden çıkarmak, sakin bir manzaranın güzel görüntülerini ve bu manzarayı destekleyecek doğa seslerini hayal etmek ve manzarayı zihninizde canlandırmaktır.
Zihninizde huzur ve sakinlik oluşturmak için bu manzarayı kurduktan sonra her defasında bir grubu ele alarak bütün kaslarınızı gevşetmeye başlayın. Ayak parmaklarınız ve ayaklarınızla başlayıp el parmaklarınız ve ellerinizle devam edin. Her kas grubunu önce kasın, sonra da gevşetin. Böylece sonunda bütün organlarınız ağırlaşacak ve hareket-sizleşecektir. Birisi kolunuzu kaldırıp bıraksa kolunuz tekrar yere düşecektir.
Kaşlarınız ve alnınızdakilere kadar vücudunuzdaki kasların tümünü kasıp gevşetmeyi sürdürün. Tamamen gevşediğinizde sanki yere gömülüyormuş gibi hissederek bir süre daha yatmayı sürdürün. Sonra da acele etmeden, usulca gerçeğe geri dönün.
Gevşeme çalışmasını sojunum egzersizleriyle birleştirebilirsiniz. Bu size her türlü gerilimden kurtulmada yardımcı olacaktır. Stres altında olduğunuzda solunumunuz genellikle hızlı ve yüzeysel olarak yalnızca göğsünüzün üst kısmında gerçekleşir. Bu da akciğerlerinize yeterli havanın girmemesi, ya da, atık maddelerin ciğerlerden düzgün bir şekilde atılmaması demektir. Aktörler ve şarkıcıların yaptıkları gibi diyaframdan solumayı öğrenmelisiniz.
Böylece akciğerlerinizi tam kapasitesine kadar genişletebilir ve kalbinizin daha güçlü atması ve gerekli olan oksijeni sağlamak için yeterli olan havayı alabilirsiniz.
Diyafram göğüs ve mide boşluklarını birbirinden ayıran güçlü bir kas bandıdır. Soluk alıp verirken genişlemesini ve sonra da büzülmesini elinizle hissedebilirsiniz. Onu kontrol etmeyi öğrendiğiniz taktirde soluduğunuz hava akciğerlerinizin en alt bölümüne kadar ulaşır ve göğüs kafesinizin alt bölümünün genişlediğini hissedebilirsiniz. Aynı şekilde, soluk verirken diyaframınızı kasınca akciğerleriniz mümkün olan en büyük miktardaki havayı dışarı atar ve atık maddelerden kurtulur.
Diyafram solunumunu kontrol etme çalışmasını şu uygulamayı gerçekleştirene kadar sürdürmelisiniz: Soluk alırken üçe kadar sayın ve üçe kadar sayarak soluğunuzu tutun, sonra da üçe kadar sayarak soluk verin ve yine üçe kadar sayarak soluğunuzu tutun. Omuz kaslarınızı gevşetin, kamburlaşmasına, ya da, gerilmesine izin vermeyin. Bu egzersizleri yapmak için yardıma ihtiyaç duyarsanız bir fizik tedavi uzmanına danışmalısınız. Gevşeme teknikleri ve solunum egzersizlerinin her ikisinde de ustalık kazandıktan sonra ne kadar sakin olup kendinizi ne kadar çok kontrol edebildiğinize şaşıracaksınız. Ağrılarınızın da azaldığını göreceksiniz.