Anestezi Öncesi Açlık Süresi
Ameliyat olacak tüm hastalar ameliyat masasına aç olarak gelmelidirler. Anestezi almaya başlayınca veya fazla alkol, uyuşturucu madde alındığında veya fazla dozlarda sakinleştirici ilaçlar alındığında kusmaya eğilim artar ve anestezinin başlangıcında hastalar kusabilirler. Bu safhada öksürük, hapşırık, yutkunma gibi koruyucu refleksler adı verdiğimiz refleksler ise çalışmaz. Bu refleksler mideden kusma veya regürjitasyon sonucu gırtlağa soluk borusunun başlangıcına kadar gelen mide karışımının ve mide sıvısının akciğerlere kaçmalarını önleyen, bu nedenle koruyucu adı verilen reflekslerdir. Anestezinin başlangıcında, reflekslerin çalışmadığı dönemde mideden gırtlağa gelen yarı hazmedilmemiş parçacıkların ve mide sıvısının akciğerlere kaçmasını önlemek için midenin ameliyata başlarken tamamen boş olması istenir.
Midenin tamamen boşalması yenilen gıdaların mideyi tamamen terk etmeleri için geçmesi gereken süreye bağlıdır. Genelde katı gıdalar, kahve, süt gibi sıvı gıdalara göre mideyi daha uzun sürede terk eder. Ayrıca ameliyat stresi midenin boşalma süresinin uzamasına neden olur.
Bütün bu özellikler göz önüne alınarak,
Hastaların ameliyattan bir gece önce çok fazla, ve hazmı zor ve katı gıdalar yerine daha çok sıvı ve hafif gıdalar almaları,
Ameliyat sabahı kahvaltı yapmamaları,
Ameliyattan 5-6 saat önce yemeği kesmeleri, 3-4 saat öncesine kadar su içebilmelerine izin verildiğini, fakat 3-4 saat kala su dahi içememelerinin şart olduğunu bilmeleri,
Çocukların açlığa dayanma süreleri daha kısa olduğundan onlarda farklı bir uygulama yapılır. Bu uygulama çocuğun yaşına süt, mama veya anne sütüyle beslenip beslenmemelerine bağlıdır. Mama ve süt mideyi daha geç anne sütü daha çabuk terk eder. Çocukların da ameliyat öncesi aç kalmalarının şart olduğu bilinmeli açlık süresinin belirlenmesi anestezi uzmanına danışılarak kararlaştırılmalıdır.
Diş protezleri, takılar, gözlükler, kontak lensler, takma kirpikler, kozmetikler ameliyata gelirken çıkarılmış, veya temizlenmiş, hastanın tırnakları kesilmiş olmalıdır. Protezler ve takılar ameliyat sırasında çok dikkat gösterilecek malzemeler değildirler. Bu malzemeler kırılabilir, kaybolabilir, zarar görebilir ve hatta hastalara zarar verebilir. Metal takılar, yüzükler ameliyatta kullanılan koter nedeniyle ciddi yanıklara sebep olabilirler.