Boğulmalar Nasıl Önlenir

Boğulmak Üzere Olan Biri Nasıl kurtarılır?

Cankurtaran teknesi yoksa, boğulan bi­rini kurtarmak için boşuna dolanmayın.
Bir dal uzatın, bir halat atın veya su üs­tünde yüzebilecek elinizin altındaki bir şeyi atın.

Kayıkla yardıma koşun Kazazedeyi sudan çıkarın YARDIM isteyin

Kurtarıcıların yapacağı (Boğulma Nedenleri)

Deneyimli bir kurtarıcı ve iyi bir yüzücü iseniz, yüzerek, boğulan kişiye yardımcı ola­bilirsiniz, Yine de önlemsiz serüvenlere atıl­mayın:

— Dalgalara, akıntılara, girdaba dikkat edin: Siz de zor durumda kalarak, diğer yardımcı­ların işini zorlaştırabilirsiniz.
— Gerek kendi güvenliğiniz, gerekse kaza deye yardım için yanınıza bir cankurtaran si­midi alın;
— Yardım çağrınızın yerine ulaştığından emin
olun;
— Belirli yerler seçin (yapı, kaya, ağaç, vb); bu sayede kazazedenin yerini daha iyi saptayabilirsiniz;
— Boğulan kişiyi, sizin hareketlerinizi engellemeyecek şekilde kavramayı bilin. Bunu o anda değil, ancak önceden eğitilmişseniz gerçekleştirebilirsiniz.

Boğulanı nasıl kurtarmalı? (Boğulma Tehlikesi)

Yöntem ve Yapılması gereken

Kazazede sudan çıkarıldıktan sonra, bir­çok durumla karşılaşabilirsiniz.
Kişi kendisinde ise ve solunum güçlüğü yoksa, genellikle şok halinde olabilir Kendisini teskin edip, ısıtın. Durumu normale çabuk dönmezse, bir doktora gösterin. Özellikle fenalık geçir­dikten sonra suya düşenler mutlaka dok­tora götürülmelidir.


Kurtardığınız kişi öksürük nöbeti geçiriyorsa ve yüzü morarmışsa yine de dok­tora gösterin; çünkü yuttuğu su, yanlış­lıkla akciğerlerine gitmiş olabilir.
Kazazede baygın olmakla birlikte, solu­yorsa, kendisini yan emniyet pozisyonu­na getirin (Bak S. 20). Bu sayede yuttu­ğu suyu dışarı çıkarabilir ve suyun akci­ğerlerine ilerlemesini önleyebilirsiniz. Yardım gelene dek kendisini gözden uzak tutmayın.

Kazazede bir ölü gibi yatıyorsa, solu­num yollarını rahatlatın Sert bir yerde kendisini sırt üstü yatırıp, ha­yat busesi reanimasyonuna başlayana dek, bunu sürdürün

Boğulan bir kişinin reanimasyonu uzun bir süre, hatta bazen saatler alabilir. Çün­kü soğuk, oksijenin beyin üzerindeki et­kisini geciktirebilir. Bu durum, özellikle çocuklarda geçerlidir. Ancak doktor uya­rısıyla-reanimasyon faaliyetine son veril­melidir.

Boğulmalar nasıl önlenebilir?


— Kesinlikle suya yalnız girmeyin; denetimli yerlerde bile insanın başına her zaman bir fe­nalık gelebilir. Tehlikesizce denize girilebile­cek yerler, genellikle şamandıralarla belirtil­miştir. Buna uyun.
— Gücünüzü abartmayın! Hem de ne kadar iyi yüzücü olursanız olun! Denizde yüzerek aştığınız mesafeyi, geriye dönüşte çok güç ka-tedebilirsiniz.
— Habersizce kimseyi suya itmeyin. Şakala­rınızı daha ölçülü yapın. "Denizle şaka olmaz" sözünü unutmayın.
— Suya birden dalmayın. Bedeninizi önce ıs­latın. Vücudunuzla su arasındaki ısı farkı, çok kez ciddi fenalıkların sebebidir.
— İyi ve çok yedikten sonra, suya girmeyin.
— En ufak bir fenalık hissettiğiniz zaman, su­dan çıkın: İlle de diğerlerine uyup, dalmanız şart değildir. Bünyeniz, sizi uyarabilir. Kulak verin.
— Karadan esen ve üzerinde güneş banyosu yaptığınız lastik botu kıyıdan uzaklaştıran akıntı ve rüzgârlardan çekinin. Özellikle can­kurtaran simitleri ve plastik botlarla yüzen ço­cuklar, kolayca açığa sürüklenebilir.
— Sürat motorlarına dikkat edin. Genellikle tek başına yüzenler, sürat motoru kullanan­lar tarafından güç farkedilir.
- Tekne kullanıyorsanız, yanınıza mutlaka cankurtaran yeleği alın. Yüzerek dönmek için asla teknenizi terketmeyin. Yorgunluk ve üşü­me, boğulma nedenidir.