Dalış Kazaları Denizaltı Dalış

Dalış kazaları Denizaltı dalış

Bu olay, spordan da öte, bir bilim da­lıdır. Fizik kondüsyon kadar, kusursuz teknik bilgi gerektirir. Bunlardan başka kişi, oksijen tüpü, maske ve ayaklarında pedallarla yüzmeyi bilmelidir. Gözlerini suyun temasına alıştırmalı, solunum yol­ları yeni bir ortama ayak uydurabilmen, deniz altında başkalarıyla nasıl temas ku­rabileceği hakkında yetiştirilmelidir.
Atmosfer basıncı altında insanoğlu­nun hava tüketimi dakikada 20 litre ise, on metre derinlikte, bu dakikada 40 litre­ye ve 40 metre derinlikten sonra da, da­kikada 100 litreye çıkar.
Bünyesindeki fazla gazların tasfiyesi, yukarı çıkış sırasında paletlerin ayakta tu­tulmasını gerektirir. Kandaki azotun yok-olması, dalıcının su yüzeyine çıkmasın­dan saatlerce sonra gerçekleşir.


Dalıcılar, sorunlarının bilincindedir. Çalışmalarının büyük bir bölümünü de zaten güvenlik alıştırmaları oluşturur. Da­lıcı, asla tek başına dalmaz. Kendi güven­liği kadar, arkadaşlarının güvenliği de ona bağlıdır.

Dalma kazası kurbanlarının çoğu, ta­tillerini deniz kıyısında geçirmeye gelen amatörlerdir. Tek başına dalabilecek bir dalıcının donanımını edindikten sonra, deneyimleri olmadan dalmaya kalkışırlar. Bunu bitkinlik, sindirim bozuklukları, kor­ku, soluksuzluk izler...
Amatör dalıcı da olsanız, önce tıbbi kontrolden geçmeniz, sonra da bu işin "ilkokul eğitimi"ni yapmanız gerekir.

Diğer dalış kazaları


Dalışlarda dramatik sonuçlar yaratan ve sık rastlanan kazalardan biri de, dibi tanınmayan yerlerde dalış yapmaktır. Küçük bir yüzme havuzuna pike dalış yapmak, aynı sonucu verebilir. Böyle bir dalış sırasında başını kayaya ya da beton zemine çarpan dalıcı, ya belkemiğini kı­rar ya da omuriliğini zedeleyerek, ne ya­zık ki, onarımı imkânsız bir felce maruz kalır.
Bu tür kazalardan kaçınmak için, da­lıştan önce dalacağınız yerin dibini öğre­nin.