Deri Hastalıklarından Kaynaklanan Engellilik Halleri
Deri hastalığı şaşırtıcı derecede birçok şeye engel olabilir. Bu nedenlerden en önemlisi, etkilenen derinin anormal görünüşüdür. Tamamıyla açıklanamamış nedenlerden dolayı deri hastalığı iştahsızlık ve tiksinmeye neden olacak derecede bir primitif korku oluşturur. Kabuklu veya eksudalı deriye dokunma düşüncesi doğal olarak tiksindirici gelir ve insanlar bunu yapmamaya çalışır. Üniversal ve doğal görünen bu eğilimleri önlemek gerçekten zordur. Bu duyuların bir dayanağı olmadığını söylemek çok fazla fayda sağlamaz, umut edilebilen tek şey biraz anlayış, acıyı paylaşma ve bu primitif hissin yerini azda olsa şefkatli duyguların almasıdır. Bu korkunun kaynağının, Lepra, uyuz ve bitlenmenin bulaşıcı olmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu sorun bazen "Leper kompleks" olarak da adlandırılır. Kaynağa bakmaksızın görünür hastalığı olan kişiler hakkında başkaların seçim yapmaları gerektiğinde, sonuçlar istendiği gibi olmayabilir. En büyük sorun işsizlik olabilir, ancak bunun yanında kişiler arası ilişkilerin olduğu her yerde büyük sorunlar yaşanabilir.
Akne sorunu olan genç hastalarda genellikle yüz etkilendiği için hastalık çok belirgindir. Psoriasis sıklıkla elleri, tırnakları ve kafa derisinin kenarlarını tuttuğundan halkla ilgili işi olanlarda sorun oluşturur.
Diğer çok sayıda deri hastalığı insanlar için sosyal ve ekonomik açıdan dezavantaj oluşturur. Damarsal doğum lekeleri ve büyük nörofibrom' 1ar istenmeyen görüntülere neden olur ve hastayı izole olmaya iter. Yüzde görülen, rozasea ve diskoid lupus eritematozus gibi kronik yangılı hastalıklar sorunlara neden olabilir.
Bu durumu özetlemek gerekirse, görünebilen deri hastalığı olanlar doğal olarak toplumun uzaklaşma tepkisine bağlı sorunlar yaşar. Bu soruna diğer taraftan baktığımızda, hastalar karşılaştıkları kişilerde oluşturabilecekleri etkiyi düşünürler. Kalıcı , "çirkin" deri sorunları olan birçok hasta depresyona girer ve izole olur. Bu problem, geç ergenlik ve 20'li yaşlarda olup ilişkiler kurmaya çalışan gençler için daha belirgindir. Özgüven, emosyonel gelişimin bu evresinde yüksek değildir ve istenmeyen deri sorunları bu güveni daha da aşağı çeker. Akne veya psoriasis'i olan birçok genç "kız arkadaş" veya "erkek arkadaş" edinmeyi zor başarır ve bu yöndeki gelişimleri engellenebilir. Eskiden, birçok deri hastalığının nörotik sebepler, "stress" ve kişilik bozukluklarına bağlı olduğu düşünülmekteydi. Günümüzde ise rota tamamen tersine dönerek, deri rahatsızlıklarının depresyon, anksiyete ve stress meydana getirdiği kabul edilmektedir.
Deri hastalığı avuç içi veya ayak tabanını tuttuğunda, çok büyük fiziksel engeller oluşturabilir. Bu alanlar, vücut yüzeyinin sadece % 1-2'sini oluştursa bile, buraların tutulması yürümeyi ve kolay işlerde elleri kullanmaya engel olur. Bu engellemenin en yaygın örnekleri, oluşturdukları ağrılı fissürlere bağlı psoriasis ve egzemadır. Ağır atopik dermatit'te popliteal ve antekübital fossa etrafında ağrılı fissürler oluşarak ekst-remite hareketleri kısıtlanabilir. Doğumsal keratinizasyon hastalıkları olanlar da, sıklıkla buna benzer ağır sorunlarla karşılaşır.
Tüm bahsedilenlerden sonra, yaygın düşüncenin aksine deri hastalıkları olanlar toplumda çok fazla engellemelerle karşı karşıyadır. Bu engeli oluşturan unsurlar, toplumun ve kendilerinin hastalığa tepkisi ve hastalığın oluşturduğu fiziksel sınırlamalardır. Deri hastalığı nadiren ölüme neden olmasına rağmen, genellikle mutsuzluk, iş kaybı, sosyal sınırlama ve fiziksel yetersizliğe neden olur.