Deri hastalıklarının semptomları
Deri hastalıkları kaşıntı, ağrı, yanma, huzursuzluk, el ve parmakların hareketlerinde rahatsızlık ve kozmetik sorunlara neden olabilir.
Kaşıntı
Deri hastalıklarının klasik semptomudur. Ancak hastalık daha ortaya çıkmadan önce bile görülebilir. Her deri hastalığı irritasyona yol açabilir ama uyuz gibi hastalıklar çok şiddetli kaşıntılara neden olur. Uyuz hastalarının çoğu, kaşıntılarının geceleri ısı artışıyla daha şiddetli olduğunu söyler. Fakat bu durum uyuza spesifik değildir. Atopik dermatit, yaşlılık prurigo'su ve yaşlılık kserozun'da görülebilen kaşıntı, tekrarlayan banyolardan ve havlu ile sert bir şekilde kurulanmadan sonra veya merkezi ısınma sistemi ile düşük nem oranı olan klimalı ortamlarda artar. Aspirin, hazır yiyecek katkı maddeleri olan tartrazin, sodyum benzoat veya tarçın ile artıyorsa ürtiker suçlanabilir. Uzun süre devam eden şiddetli kaşıntının din-dirilmesi zor olabilir. Ayrıca bu durum, çok rahatsız eden ve sıkıntı veren bir semptom olabilir. Kaşıma kısmen ve geçici rahatlama sağlar, ayrıca hastalardan kaşımayı engellemelerini istemek pek sonuç vermez. Kaşıntının kendisi deriye zarar verebilir ve kaşıntı izleri (ekskoriasyon) bırakır. Bazı hastalarda tekrarlayan ovalama ve kaşıntı likenifikasyona neden olur, bazılarında ise prurigo papülleri oluşur. Bazı hastalarda, kaşıntı izleri en-fekte olabilir. Nadiren, altta yatan hastalık kaşıntı izlerinin olduğu yerde ortaya çıkar. Bu durum, psoriasis ve liken planus hastalarında görülür ve izomorfik cevap veya Koebner fenomeni olarak adlandırılır.
Ağrılı Deri Hastalıkları
Deri hastalıklarının çoğu ağrı yapmaz. Tuttuğu sinir kökünde ağrı ve duyu değişikliği yapabilen zona (herpes zoster) kayda değer bir istisnadır. Ağrı deri lezyonları ortaya çıkmadan önce, sonra, veya aynı anda olabilir. Ağrı ve hassasiyet fronkül, akne kistleri, sellü-lit ve eritema nodozum gibi akut yangılı lezyonlar için karakteristiktir. Çoğu deri tümörleri, en azından çok büyüyene ve sinirleri infiltre edene kadar ağrısızdır. Buna rağmen bazı nadir görülen benign tümörler ağrı yapabilir. Bunlara örnek olarak, glomus tümörü olarak bilinen benign vasküler tümör ve benign bir kas tümörü olan leyomiyom sayılabilir.
Kronik ülserler sıklıkla "acı" ve diğer birçok rahatsızlıklar vermesine rağmen, genellikle şiddetli ağrıya neden olmazlar. Şiddetli ağrıya neden olduklarında genellikle bunun nedeni iskemidir. Egzema ve psoriasis'te sert, anormal keratinizasyona bağlı avuç içi ve ayak tabanında ağrılı fissürler gelişir.