Ödem, sıvı dolu kavîtasyonlar ve ülserler
Bir dokuda hücre içi veya hücreler arası sıvı içeriği fazla olduğu duruma ödem denir. Ödem sıvısı yangıya bağlı olarak biriktiğinde proteinden zengin ise eksuda, hemodinamik bozukluklar sonucu birikmişse transuda olarak isimlendirilir. Ödem yangılı deri hastalıklarının (akut allerjik kontakt dermatit) sık görülen bir özelliğidir. Ödem aynı zamanda birkaç saat süren lokalize pembe deri kabarcıklarının oluştuğu ürtiker ve dermografizmde de görülür.
Egzema'da ödem sıvısı vezikül olarak bilinen lmm'den küçük çaplı kavitelerde birikir. Daha büyük sıvı dolu kaviteler ise bül olarak adlandırılır. Bunlar epidermis altında (subepidermal) sıvı birikimiyle oluşabilir, bu durumda duvar sert ve sıvı kanlı olabilir. Ayrıca epidermal hücrelerin ayrılışı veya yıkımı epidermis içinde (intraepidermal) oluşabilir ki, bu durumda duvar ince, yumuşak ve kırılgan olma eğilimindedir. Subepidermal büller, büllöz pemfigoid, dermatit herpetiformis ve eritema multiforme'de görülür. İntraepidermal büller, pemfigusun farklı tiplerinde ve herpes virüs enfeksiyonlarında görülür
Epidermisteki herhangi bir açılma erozyondur. Ülser terimi derin, geniş ve uzun süre bulunan erozyonlara denir. Erozyonlar seröz eksuda veya kabuk ile kapanabilir, ülserler kapanmama eğilimindedir.
Sekonder Değişiklikler
Sekonder değişiklikler arasında:
İmpetiginizasyon - eksudasyon ve altın sarısı kabuklanma ile sonuçlanan bakteriyel enfeksiyonlara bağlı ). Likenifikasyon - devamlı ovalama ve kaşımaya bağlı kalınlaşma ve derideki izlerin belirgin hale gelmesidir. Prurigo papülleri - kaşınmaya bağlı gelişebilir ama likenifikasyon yerine farklı boyutlarda yangılı papüller ve hatta çok büyük nodüller de ortaya çıkabilir.