Zehirli Mantar Türleri
Agaricus Xenthoderma GENEVIER 1876 (Zehirli)
Mantarın Özelliği
Mantarın çizilmesi veya kırılmasıyla meydana çıkan yumurta sarısı rengi, Şapkaya yakın yerde, sap üzerinde bulunan halkası ve toprak içindeki kısmının konik oluşu onu benzerlerinden ayırır.
Morfolojik Özellikleri
Şapka: Genç mantarlarda küre şeklinde, gelişmiş olanlarda şemsiye şeklini alır ve kenarlarında 2-3 mm. boyunda saçaklar görülür. Şapkanın üstten görünüşü kireç beyazlığında ve 5-12 cm. çapındadır. Lameller: Genç mantarlarda beyaz veya açık pembe, gelişmiş olanlarda çikolata renginden siyaha kadar değişir. Lamellerin enleri dardır. Sap: Çoğunlukla eğri, silindir şeklinde, toprak içindeki kısmı konik ve üzeri yumurta sarısı rengindedir. Sapın şapkaya yakın kısmında, üstünde sarı renkli lekeleri bulunan halka vardır. Sap, 5 - 9 cm. boyunda ve 1 - 3 cm. çapındadır. Etli kısmı: Bol etli ve suludur. Şapkanın veya sapın etli kısmı parmaklar arasında ezilip koklanırsa hoş olmayan bir koku hemen hissedilir. Bu koku pişirilirken daha bariz duyulur. Sporları: Oval ve uç kısmında küçük bir çıkıntısı vardır. Büyüklüğü: 3,3-5,1x6,8 mikrondur. (1 Mikron = 1 mm/1000)
Yetiştirme Yeri Özellikleri
Mantar, mayıs ayından kasım ayına kadar, yol kenarlarındaki çalılıklarda, parklarda, kırlarda, çayırlarda, ormanların içinde 15-20 gruplar meydana getirerek yetişir.
Diğer Özellikleri
Bu mantar Agaricus campester'e (halk arasında: evlek) mantarı, içi kızıl, yer yaran ve köy mantarı gibi isimlerle tanınır.) karıştırılabilir. Yenen mantarlara birkaç tane karışmasıyla öldürücü olmaz. Ancak bu zehirli mantardan bolca yenirse zehirlenme belirtisi görüldüğünde gereken ilk yardım yapılmadığı gibi hekim müdahaleside olmazsa o zaman tehlikeli olabilir.