Zehirli Mantar Turleri

Zehirli Mantar Türleri

Agaricus Xenthoderma GENEVIER 1876 (Zehirli)

Mantarın Özelliği

Mantarın çizilmesi veya kırılmasıyla meydana çıkan yumurta sarısı rengi, Şapkaya yakın yerde, sap üzerinde bulunan halkası ve toprak içindeki kısmının konik oluşu onu benzerlerinden ayırır.

Morfolojik Özellikleri

Şapka: Genç mantarlarda küre şeklinde, ge­lişmiş olanlarda şemsiye şeklini alır ve kenarlarında 2-3 mm. boyunda saçaklar görülür. Şapkanın üstten görünüşü kireç beyazlığında ve 5-12 cm. çapındadır. Lameller: Genç mantarlarda beyaz veya açık pembe, gelişmiş olanlarda çikolata renginden siyaha kadar değişir. Lamellerin enleri dardır. Sap: Çoğunlukla eğri, silindir şeklinde, toprak için­deki kısmı konik ve üzeri yumurta sarısı rengindedir. Sapın şapkaya yakın kısmında, üstünde sarı renkli lekeleri bulu­nan halka vardır. Sap, 5 - 9 cm. boyunda ve 1 - 3 cm. çapın­dadır. Etli kısmı: Bol etli ve suludur. Şapkanın veya sapın etli kısmı parmaklar arasında ezilip koklanırsa hoş olma­yan bir koku hemen hissedilir. Bu koku pişirilirken daha bariz duyulur. Sporları: Oval ve uç kısmında küçük bir çı­kıntısı vardır. Büyüklüğü: 3,3-5,1x6,8 mikrondur. (1 Mik­ron = 1 mm/1000)

Yetiştirme Yeri Özellikleri


Mantar, mayıs ayından kasım ayına kadar, yol kenar­larındaki çalılıklarda, parklarda, kırlarda, çayırlarda, or­manların içinde 15-20 gruplar meydana getirerek yetişir.

Diğer Özellikleri

Bu mantar Agaricus campester'e (halk arasında: evlek) mantarı, içi kızıl, yer yaran ve köy mantarı gibi isimlerle ta­nınır.) karıştırılabilir. Yenen mantarlara birkaç tane karış­masıyla öldürücü olmaz. Ancak bu zehirli mantardan bolca yenirse zehirlenme belirtisi görüldüğünde gereken ilk yar­dım yapılmadığı gibi hekim müdahaleside olmazsa o zaman tehlikeli olabilir.