Solunum Nedir
Vücut hücrelerine oksijenin iletilmesi, hücrelerin metabolizmaları sonucu oluşan karbondioksitin atmosfer havasına verilmesi ile ilgili olaylara topluca solunum denir. Soluk alma ve verme işlemine solunum adı verilir. Oksijenin atmosfer havasından kana geçmesi ve karbondioksitin kandan atmosfer havasına geçmesi olayıdır.
Solunum Alıştırmaları
Göğüs kafesinin genişleme ve daralmasına yardımcı olarak solunum eylemini istemli biçimde destekleyen ve solunum bozukluk ve yetersizliklerini gidermek için yapılan alıştırmalardır.
Solunum Volümü
Normal bir inspirasyonla akciğerlere sokulan hava volümüdür
Solunum Yetmezliği
Solunum durması, kanın oksijen alıp taşıyamaması ve dolayısıyla dokulardaki yaşamın sona ermesidir. Solunumun 5 dakika durması, merkezi sinir sisteminde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açar. Belirtiler; solunum çok zorludur veya durmuştur. Solunum sesi kaybolur. Dudaklarda morarma, göz bebeklerinde genişleme ve nabızda hızlanma görülür, ilkyardım; solunumu güçleştiren kıyafetler çıkartılır veya gevşetilir. Hastanın bilinci kapalı ise sırtüstü yatırılır. Yapay solunuma başlamadan önce hastanın ağız ve boğazının açık olduğundan emin olmak gerekir. Hastanın başı ekstansiyonda iken bir elin baş ve işaret parmaklan burun kanatlarından sıkıp delikleri kapatırken, aynı elin avuç içi alına bastırıp başın ekstansiyonuna yardım eder. Diğer el ağzı açar ve yardımcının dudakları sızıntı olmayacak şekilde yaralının dudaklarına yapıştırılır. El boyun altından baş ekstansiyonunu destekler pozisyona getirilir. Hastanın ağzı açılmış ve çene aşağıya çekilmiştir. Derin bir nefesle hastanın ağzına hava üflenir. Büyüklerde dakikada 12, küçüklerde 20 solunum yaptırılması yeterli akciğer havalanması sağlanabilir. Solunum geri dönünceye kadar işlem devam eder.
Solunum Yoluyla Zehirlenmeler
Karbonmonoksit ve diğer zehirli gazların solunmasıyla gerçekleşir.
Solunumsal Alkaloz
Hiperventilasyon nedeniyle organizmada fizyolojik bir süreç başlar. Hızlı solunum akciğer kesecikleri ve atardamarlarda parsiyel basıncı (FC02) düşürür. Buna bağlı olarak kanın ve beyin omurilik sıvısının pH'ı artar. Bu tablo solunumsal alkaloz olarak adlandırılır.