Hangi Aşamalardan Sonra Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Tanısı Konulmalıdır
Hiperaktif Dikkat Eksikliği
1-İlk aşama bir çocuk psikiyatristi tarafından yapılan psikiyatrik muayenedir. Bu muayene sırasına çocukta bu duruma yol açabilecek herhangi bir bedensel veya ruhsal bir sorun olup olmadığı araştırılmakta ve çocuğun davranış örüntüsü genel olarak değerlendirilmektedir. Psikiyatrik muayene sırasında çocuğun genel ruhsal durumu, işlevselliği, semptomların şiddet derecesi, muayene sırasındaki ruhsal gözlem, ek başka psikiyatrik sorunların olup olmadığı, aile ve okul durumu ayrı ayrı değerlendirilerek kilinik olarak ön tanı konulmaktadır.
2-İkinci aşamada çocuğun ailesinden yani anne ve babasından dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye yönelik ayrı ayrı bilgiler ve çocuğun geçmişinden beri gösterdiği belirtiler öğrenilmeye çalışılmaktadır. Belirtilerin ortamlara göre değişimi, çocuğun bebeklik döneminden beri gelişim öyküsü, hiperaktivite ve dikkat eksikliği belirtilerinin ortaya çıkma dönemleri, çocuğun geçirdiği önemli bir hastalık olup olmadığı, anne ve babanın çocuğa yönelik tutumları, değerlendirilmektedir. Anne babaya çocuğun hiperaktivite belirtilerinin şiddetini ve varlığını ölçen ölçekler verilerek çocuğun durumu anne ve baba gözü ile değerlendirilmektedir.
3-Üçüncü aşamada çocuğun okuldaki davranışları değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Öğretmen ile gerek yüz yüze gerek ise telefon ile görüşülerek çocuğun durumu hakkında bilgi alınmaya çalışılmaktadır. Öğretmenler sınır içerisinde diğer çocuklara kıyas ile durumu objektif bir şekilde değerlendirmektedir. Ek olarak öğretmene de çocuğun hiperaktivite ve dikkat eksikliğini ölçen ölçekler verilerek durumun varlığı ve şiddeti değerlendirilmektedir.
4-Dördüncü basamak olarak çocuğun psikometrik testleri yapılarak eşlik edebilecek sorunlar hakkında, çocuğun genel zeka işlevselliği hakkında ve varsa özel öğrenme güçlüğü durumu ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde edilerek çocuğun ilerleyen süreç içerisinde yapılacak ek yönlendirmelere zemin hazırlanmaktadır.
5-Son olarak doktor tarafından gerekli görülürse bazı organik tetkikler yaptırarak (EEG , Kan sayımı vb) ve gerekirse nörolojik konsültasyon isteyerek çocuğun bu durumu ile ilgili eşlik edebilecek diğer durumlar dışlanmaktadır.
Bütün bu yapılan değerlendirmeler sonucunda çocuğun hiperaktivite ve dikkat eksikliği durumu ve bu durumun şiddeti ve çocuğu ne ölçüde etkilediği gayet açık bir şekilde ortaya konmakta ve gerekli psikiyatrik müdahale için çocuk, aile ve öğretmen yönlendirilmektedir.