Metabolik Alkaloz Nedir

Alkaloz

Extrasellüler bölümde alkali (OH) iyonlarının artması demektir.

Metabolik alkaloz

Etyoloji

1. Alkalilerin fazla alınması: sodyum bikarbonat, sodyum potasyum sitrat, sodyum laktat, sodyum salisilat zehirlenmesi , süt sendromu (Bol süt ile beraber antasid verilmesi)
2, hipokalsemi ile bol asid kaybı: (devamlı kusma) , mide aspirasyonu, kronik potasyum eksikliği, plor stenozuna bağlı devamlı kusmalar (alkaloz ve iyonize C azlığına bağlı olarak gastrik tetaniye yol açar.)

Belirlileri

Yavaş ve yüzeysel solunum, tetani ve aşırı musküler irtabilite (kronik alkaloz nefrokalsinozise de neden olabilir.)

Labaratuar bulgular ve Nedenleri

Kan pH sı yüksektir, plasma bikarbonat yüksektir (130 mEg/lt, den fazla ). PC02 normaldir. İdrar pH yüksektir (7-8). Eğer vücuttan sodyum kaybı varsa idrar pH sı alkali olmaz (kusmalarda), idrar üresi 100 mi de 2 gr, dan fazla ise kan üresi yüksekte olsa böbrek parankim hastalığına delalet etmez. Eğer idrar üresi 2gr/100 mi den az ve kan üresi 100 mg den fazla ise intrinsik bir böbrekhastalığı düşünülebilir. Alkalozis bir istisnadır. Alkalozisde idrar üresi düşük kan üresi yüksek olmasına rağmen intrinsik bir börek hastalığı olmayabilir.
Metabolik alkaloz tuza cevap vermesi ve idrar klorür miktarına görede sınıflandırılmaktadır. Metabolik alkalozun tehlikesi genellikle hipopotasemi ile beraber olmasıdır. Çünkü alkaloz potasyumun artmış üriner kaybı ile beraberdir. Normal böbrek sodyum kısıtlamasında sodyumsuz idrar çıkarmakla vücut sodyumunu muhafaza etmekte fakat aynı şeyi potasyum için daha az yapmaktadır.

Metabolik alkaloz Tedavisi

Orta şiddette metabolik alkalozda potasyum kaybıyla beraber Extrasellüler volüm kontraksiyonu olduğu için çok 24 saatte 5 İt tuzlu su ve 500 mEg KCL verilmelidir. Bu arada serum potasyum, venöz bikarbonat ve arteriyel pH kontrol edilmelidir. Şiddetli metabolik alkalozda yüksek tuz ve potasyum klorür takibi sonuç vermez. Arginin monohidroklorid gibi mineral asid verilmelidir.


Metabolik alkaloz sebebleri

(Tuz tedavisine verdiği cevaba göre) Tuz tedavisine cevap veren:
(Düşük idrar klorürü) Mide sıvısı kaybı Diüretik tedavisi Posthiperkapnik Tuz tedavisine dirençli:
(yüksek idrar klorürü) Hiperaldosteronizm Cushing sendromu