Bel Fıtığı Teşhisi ve Tanısı, Bel Fıtığı İçin
Bel fıtığında çeşitli tanı yöntemleri var: Hastanın öyküsü ve muayene bulguları tanıda çok yararlıdır. Direkt röntgen filmi bel fıtığını göstermez. Ancak yaşlanma ve yıpranmayla birlikte fıtık oluşmuşsa bilgi verebilir. Bacağa giden sinirin hasar görme durumu hakkında "elektromiyografi" (EMG) dediğimiz kaslara iğne batırarak yapılan tetkik yararlıdır. Bel fıtığında kesin tanı, fıtığın yeri, büyüklüğü ve hangi yapıları etkilediği MR'la anlaşılır.
MR'dan bahsetmişken hangi durumlarda MR istenmelidir?
Bel fıtığı ve özellikleri konusunda en iyi bilgiyi veren yöntem MR'dır, ama daha önce de bahsettiğimiz nedenlerle MR ilk başvurulacak yöntem değildir. Ağrılı atak durumunda, bacağa yayılan ağrı ve uyuşmada uygun tedaviye rağmen azalma yoksa, bacakta güçsüzlük ve kuvvet kusuru varsa ya da uygulanan tedaviye rağmen sık sık nüksediyorsa, fıtık dışında bel ağrısına yol açan ciddi hastalıklardan şüpheleniliyorsa (iltihabi hastalıklar, tümör gibi) ve tedavi için ameliyat düşünülüyorsa MR istenmelidir. İlk ağrılı atakta, ilk tetkik olarak MR istemek doğru olmayan bir yaklaşımdır.
Peki, gözlediğim kadarıyla ülkemizde çok fazla MR tetkiki isteniyor. Bunun bir sakıncası var mıdır?
Evet, gereğinden fazla MR isteniyor. MR çekilmesinin bel fıtığına kesin tanı koyma açısından yararı var. Ama MR'da diskte bir bombeleşmenin (bulging) bel fıtığı olarak değerlendirilmesi ve ağrı kaynağı olarak fıtığın gösterilerek hastalığın etiketlenmesi, hastayı olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun için hasta tanıyla birlikte hastalık hakkında bilgilendirilmelidir. Ayrıca MR pahalı bir tetkiktir. Kişinin sağlık güvencesi olsa bile sonuçta ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir. O yüzden gerekli olduğunda MR istenmesinde yarar vardır.