Hipertansiyon ve Beslenme
Tansiyonu yüksek olan hasta şişman ise kalori kısıtlaması yapılır ve hasta ideal kiloya indirilmeye çalışılır. Tansiyondaki yükselme derecesine bağlı olarak diyetteki tuz ve sodyum elementi miktarında ayarlamalar yapılır. Tansiyon yükseldiğinin damarlar, kalp ve böbrek üzerine yaptığı dejeneratif etkilerin durumuna göre ayrıca protein ve sıvı yönünden ayarlamalar yapılması gerekebilir, yine tuz ve sodyumu kısıtlanan diyetlerde tuzsuz ekmek, tuzsuz tereyağı yenilmelidir. Etlerin miktarı azaltılmalı, peynir tuzu çıkarıldıktan sonra yenilmeli ya da bunun yerine 250 gr. yoğurt (bir bardak) diyette bulunabilir.
Hipertansiyon hastaları klavuzu
Turşular, salamura zeytin, tuzlu balıklar, sucuk, pastırma gibi, konserve sebze, et ve balıklar, tuzlu kuru yemişler, maden suları ve sodaları, karbonatlı içecekler ve içine karbonatların konulduğu yiyecekler hipertansiyonlular için zararlı gıda unsurlarıdır. Hipertansiyonluların diyetlerindeki yağlar daha ziyade sıvı bitkisel yağları, özellikle zeytinyağı olmaktadır. Tahıllardan pirinç ve her türlü taze meyveler hipertansiyonlular için yararlı besinlerdir. Hatta aşırı derecede yüksek tansiyonlu hastalarda bir süre sadece pirinç ve taze meyve ihtiva eden diyetlerin yedirilmesi önerilir. Hipertansiyonun durumuna göre yemeklere katılacak tuz miktarı ayarlanır. Sofrada tuz bulundurulmaması doğru bir uygulamadır. Yine yağda kızartarak pişirme sistemi sakıncalıdır. Soğan ve sarımsak fazla tüketildiğinde hipertansiyonun azaldığı belirtilmektedir.