Kseroderma Nedir
Kseroderma sadece bir hastalığa bağlı olarak görülmez. Bu terim, kuru anlamındaki "xeros" yunan deyiminden köken alır ve kseroderma sadece kuru deriyi ifade eder. Gerçekte kseroderma su içeriğinden ziyade, pullanmayı tarif etmek için de kullanılır. Çünkü anormal derinin su içeriği arttığında, bu pullu görünüm kısa sürede kaybolur ve yanlış bir düşünceyle pullanmanın nedeni olarak su yetersizliği düşünülür.
Kseroderma Nedenleri
Kuru bir deriye sahip olma eğiliminde olan bazı normal kişiler vardır ve bu kişiler, deri yüzeyinde pullanmayı artıran birçok uyarana karşı daha duyarlıdırlar. Yaşlanma deri yüzeyinin daha kuru olmasına neden olur ve bu kişilerde çoğunlukla kaşıntı beraber olabilir. Özellikle sıcak su altında, bazı sabun ve temizlik ürünleriyle sık ve uzun banyo yapma işlemi düşük neme yol açarak bu problemi kötüleştirebilir. Muhtemelen, kişisel temizlenme işlemleri sırasında, stratum korneumun bütünlüğü için hayati önemi olan bazı yapı maddeleri yok olmaktadır. Kseroderma kışın kötüleşir ve kaşınma eşlik ettiği zaman, "kış kaşıntısı" olarak bilinir. Düşük nemden dolayı, özellikle Kuzeydoğu Amerika'da bu durum önemli bir problemdir. Kseroderma, atopik dermatiti olan çoğu hastada görülür. Bunun iktiyoz belirtisi olduğu söylenir ama, egzematöz hastalıklar sonucu da deri kuruluğunun ortaya çıktığını gösteren çok kanıt vardır. Kseroderma; kanser hastalıkları, intestinal malabsorbsiyon ve kronik böbrek yetmezliği gibi ciddi durumlar sonucu da görülebilir. Ancak, bu durum akkiz iktiyoz ile karıştırılmamalıdır.
Keratozis Pilaris
Üst kol dış ve nadiren üst bacak kısımlarının kıl folliküllerinde, çok sayıda pembe renkli keratin papüller görülür. Kserodermanın eşlik ettiği hastalıklarda ve otozomal dominant iktiyoz'da keratozis pilaris sıklıkla görülür. Bazen bu durum, normal genç bayanlarda bir neden olmaksızın görülebilir.
Kseroderma Tedavisi
Hastalar banyo yerine duş almalıdır. Sıcak su yerine ılık su ile duş alınmalı ve bilinen sabunlar yerine nemlendirici temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Duş alındıktan sonra havluyu vücuda sürtme yerine, kurulama sadece havluyu dokundurarak yapılmalıdır. Eğer hasta merkezi ısıtmalı bir yerde yaşıyorsa, nemli bir ortam için oda içi kullanılan hava nemlendirici aletler yerleştirmelidir.
Nemlendiriciler ana tedavidir. Bunlar suyun buharlaşmasını önlemek için deri yüzeyinin yağlanmasını sağlar ve derinin yeniden yapılandırılmasına yardım eder. Nemlendiriciler kısa süreli etki eder (en fazla 2-3 saat), bu nedenle sık olarak uygulanmalıdır. Etkilerini artırmak için deri yüzeyinde lipit tabaka oluşturarak yağ birikimine yol açan, banyo yağları ile birlikte kullanılmalıdır.