Torakal ve Lomber Bölge, Lomber Nedir
Torakal bölgede TrT10 arasında omurga önde göğüs kafesinin korse etkisiyle koruma altındadır. Diğer bölgelere göre hareketliliği daha azdır. Buna karşın T11 ve T12'nci omurlarda kaburga uçları serbesttir. L1 ve L2' ile birlikte fizyolojik kifozun alt bölgesindedirler. Torakolomber omurgada hareketliliğin fazlalığı ve yük taşıma özellikleri nedeniyle travma daha sıktır ve tüm omurga yaralanmalarının % 20'si bu bölgede meydana gelir.
Lomber Ponksiyon, Lomber Düzleşmesi
Yumuşak doku lezyonları: Torakaolomber bölgede yumuşak doku, omurga ve omurilik yaralanmaları genellikle ani hiperfleksiyon ve rotasyon hareketleri esnasında oluşur. Ekstansiyon hareketi bölgede kısıtlı olduğundan bu mekanizmayla ortaya çıkan lezyonlar çok defa önemsizdir. Ani hiperfleksiyon paraspinal kas gruplarında, in ter ve supraspinoz ligamanlarda, eklem kapsülünde aşırı gerilme ve kopmalara, aynı zamanda aksiyel yüklenmede varsa disk fıtıklanmasma yol açar.
Torakal ve lomber bölge yumuşak doku hasarında hareketle artan sırt ve belağrısı vardır. Lj düzeyine kadar olan disk fıtıklanmaları değişik derecelerde omurilik, L2 altındakiler ise kauda ekina ve kök basısına yol açarlar. Bacaklarda kas gücü kaybı, ağrı, duysal bozukluklar ve sfinkter bozukluğu olabilir.
Omurga travması: Torakal ve lomber omurga travması Denis'in üç kolon teorisiyle açıklanmaktadır. Buna göre omurga ön, orta ve arka kolondan oluşmuştur.
Omur cisminin basit kompresyon kırıklarında yalnız ön kolon etkilenir. Genellikle nörolojik defi-sit görülmez ve kırık stabildir. Buna karşın patlama kırıklarında ön ve orta kolon hasarı vardır. Kırık kanala taşar, omuriliği sıkıştırır. Kırıklı çıkıklarda ise her üç kolonda da hasar vardır. Omurilik veya kauda ekina zedelenmesi kaçınılmazdır. Araç içi trafik kazalarında göğüs çaprazı olmayan emniyet kemeri kullananlarda görülen ve gövdenin L2-L3 omurları üzerinde menteşe hareketi yapmasıyla oluşan distraktif hiperfleksiyon travmalarında omurilik kanalı daralmadığmdan kauda hasarı yoktur. Ancak orta ve arka kolon hasarlıdır ve omurga instabildir.