Çene Ağrısı ve Çene Kemiği Ağrısı
Çene ekleminde ağrı oluşturan bazı hastalıklar şunlardır.
a- Travmalar: Çene eklemine rastlayan hafif veya şiddetli darbeler çene ekleminde bozulmaya ve ağrıya yol açabilir. Ağrı bazen darbelerden hemen sonra bazen de ileri dönemlerde ortaya çıkar.
b- Çene ekleminin yangılı romatizmal hastalıkları: Yangılı romatizmal hastalıklar bazen çene eklemini etkileyebilirler. Bunların içinde çocukluk romatoid artriti en önemlisidir. Romatizma, çene ekleminin yapısını bozarak eklem hareketlerinde sınırlılık ve ağrıya yol açar.
c- Çene eklemi kireçlenmesi: Yaşlanmaya bağlı olarak veya doğumsal olarak oluşan çene ekleminin yapı veya şekil bozukluklarına bağlı olarak çene ekleminde kireçlenme görülebilir. Ba-zende çene eklemine rastlayan darbelerden sonra kireçlenme gelişebilir. Sebep ne olursa olsun çene eklemi kireçlenmelerinde çene ekleminin açılması zorlaşır. Özellikle ilk hareketler zor ve ağrılıdır. Bir süre çene hareket ettikten sonra eklem hareketleri açılır ve ağrı azalır.
d- Doğumsal yapı ve şekil bozuklukları ve çene kulak ağrısı: Çene ekleminin doğumsal yapı bozuklukları sonucu tekrarlayan çıkıklar olabilir. Çıkıklar bazen kolayca yerine gelebilir. Bazende gelmez. İleri dönemlerde eklemde kireçlenme gelişebilir.
e- Çene eMeminin iltihaplan ve tümörleri, çene altında ağrı: Çene ekleminin iltihaplanmaları ile iyi ve kötü huylu tümörleri de çene eklemini etkileyerek ağrılara yol açabilir. Tedavi çoğu zaman cerrahidir.
f- Kulak iltihapları ve çenede ağrı: iç kulak veya orta kulak iltihapları da bazen çene eklemi ağrısı şeklinde zannedilebilir.
g- Hekimlerin yanlış müdahelesi sonucu da bazen çene eklemi zedelenebilir. Özellikle kulak, burun, boğaz ameliyatlarında çene eklemi zarar görebilmektedir. Zarar gören eklemde ileri dönemlerde kireçlenme gelişir.