Göğüs Ağrısı, Sağ ve Sol Göğüste Ağrı
Göğüs ağrısı yapan önemli hastalıklar şunlardır.
a- Kas romatizması: Göğüs kaslarını etkileyen kas romatizması her yaşta sık görülen ve kalp hastalıklarına bağlı ağrılarla karışabilen çoğu zamanda hastayı oldukça endişelendiren bir rahatsızlıktır. Sol veya sağ tarafta özellikle istirahatte gelen, stres, soğuk ve yorgunlukla artan kunt bazende bıçak saplanır gibi bir ağrı söz konusudur. Sol tarafta olunca hasta endişelenir. Eğer ailede birisi kalp hastalığı nedeniyle ölmüş ise hasta daha da korkar. Gece hasta kendini dinlemeye başlayınca ağrıları artar. Değişik doktorlara gider ancak yinede kalbinde bir şey olmadığına tam olarak inandırılamaz.
b- Kalp hastalıkları ve göğüs ağrı; Göğüs ağrısı yapan nedenler içinde ileri yaşlarda görülen önemli bir gruptur. Ağrı genellikle hasta bir iş yaparken ortaya çıkar. Şiddetli bir ağrı olup göğüs kemiği arkasına yerleşir. Sol omuz ve kola yaydır. Çoğu zaman çekilen kalp fi-limleri ve grafikleri ile kesin tanı konulur. Ağrının istirahatte de-ğilde faaliyet halinde iken gelmesi kas romatizmasından ayırıcı çok önemli bir farkıdır.
c- Akciğer hastalıkları: Orta ve ileri yaşlarda akciğerlerde gelişebilen tümörler, akciğer iltihapları, akciğer veremi ve solunum yplları hastalıkları da göğüs ağrısı yapabilirler.
d- Safra kesesi hastalıkları, mide, oniki parmak barsağı hastalıkları ve pankreas hastalıkları da göğüs ağrısı ile hastayı hekime getirebilir. Genellikle bazı eşlik eden belirtiler vardır.
e- Boyun kireçlenmeleri ve boyun fıtıkları da omuzlara ve bazende göğüse vurabilen ağrılara yol açabilirler.
f- Sinir iltihapları ve göğüste ağrı: Kaburgaların arasındaki sinirlerin iltihaplanmaları sinir boyunca yayılan ağrı oluştururlar.
g- Sırt kemiklerinin kireçlenmesi, erimeleri ve tümörleri ile göğüs kemiklerinin şekil bozuklukları da ağrı nedeni olabilirler.
h- Tietze hastalığı: Nadir görülen bir hastalık olup göğüste Şişliklerle karakterizedir.