Bebeğin gelişiminde babanın önemi nedir?
Babanın rolü iki şekilde karşımıza çıkar: Birincisi, babanın bebekle kurduğu ilişki içindeki doğrudan rolü, ikincisi ise anne bebek ilişkisindeki babanın anneye verdiği destekten ötürü bebeğinin hayatındaki dolaylı rolüdür.
Doğumdan sonraki dönem kadının kendisinden en az emin olduğu ve çokça kendisini sorguladığı dönemdir. Kadın sürekli olarak yeterince iyi bir anne olup olmadığını sorgularken, onun en büyük yardımcısı, ona 'yeterince iyi bir anne' olduğunun güvencesini vere bilecek en etkili kişi babadır. Kaygılı annenin daha gerçekçi anneye dönüşmesi için babanın rahatlatıcı bir etkisi vardır. Anneler bir türlü bebeklerini bırakamazken babaların daha kolay 'hayır' diyebilmeleri, annenin daha az duygusal davranmasına yardım eder.
Doğumdan sonra kadının yaşadığı en önemli karmaşalardan biri de bir taraftan bebeğinin kendisine çok yakın olmasını isterken, bir taraftan da onun büyüyüp bağımsızlaşması arzusunu taşımasıdır. Bu noktada baba, annenin bebeğini ayrı bir birey olarak algılamasına da yardım eder. Anne bebek ilişkisine babanın da katılması, annenin bebeğiyle ilgili daha gerçekçi beklentilere sahip olmasını da sağlar.
Babanın, annenin depresyonda olduğu ya da bazı duygusal sorunlarının olduğu zamanda bebeği anneye karşı koruyan bir rolü de vardır. Karı koca arasındaki ilişkinin niteliği depresyonu engelleyen en önemli faktördür. Yapılan araştırmalar babanın desteğinin olmadığı yerde kadınların duygusal olarak daha zayıf olabileceklerini, kriz karşısında daha çok yara alabileceklerini ortaya koymaktadır. Erkeğin, kadının yanındaki duygusal olarak koruyucu varlığı bebek için de geçerlidir.
Anne baba arasındaki ilişkinin çatışmalı olduğu durumlarda bebek doğrudan etkilenir. Bebeklerin uykularındaki düzensizlik de etkilendiklerinin göstergesidir. Çoğunlukla anne babalar bebeklerinin hiçbir şey hissetmeyeceği ya da bir şekilde bebeklerine hissettirmedikleri yanılgısına düşerler. Oysa bebek, anne ve babasının duygu durumuna karşı hassastır. Zaten bebeğin yaşam alanı anne babasının duygu dünyasıdır.
Babanın olmadığı ailelerde bebeğin bu durumdan etkilenmesi başlarda anne etkilendiği için annenin aracılığı ile olur. Babanın yokluğu anneyi hüzünlendireceğinden anne üzerindeki olumsuz etkisini bebek algılar. Dede, dayı, amca gibi akrabalar babanın yerini tam dolduramasa da bebeğin bir erkek figürünün varlığında büyümesi için önemlidir.