Genel Anestezi Nedir

Genel Anestezi Nedir

Genel anestezi, basit olarak davranış ve algılamada oluşan geçici değişiklik­ler şeklinde tanımlanmaktadır. Verilen ilaçların etkisiyle yaşamsal fonksiyon­larda önemli bir değişiklik oluşmadan, santral sinir sisteminde (SSS) yukarıdan aşağıya doğru, düzensiz şekilde ilerle­yen bir depresyon tablosu izlenir. Bu depresyon tablosunun ortaya çıkışında sırasıyla; kortikal ve psişik merkezler, subkortikal merkezler, bazal ganglion-lar ve serebellum, spinal kord ve son olarak medüller merkezler etkilenir. Genel Anestezi Riskleri

Nörolojik fonksiyondaki bu geçici deği­şiklikler farklı komponentlerden oluş­maktadır. Bunlar;

bilinç kaybı,
duyu kaybı,
amnezi,
analjezi,
hareketsizlik

cerrahi uyarıya karşı oluşan otonomik ve somatosensoriyel reflekslerin baskılanmasıdır.
Anestezi sözcüğü duyarsızlık veya hissizlik anlamına gelmektedir. An olumsuzluk eki ve duyu, his anlamına gelen estezi sözcüğünün birleşmesi ile oluşmuştur. Amnezi hatırlamama, unut­ma; analjezi ise ağrıya duyarsızlık, ağrı-sızlık durumunu tanımlamaktadır.

Yüzelli yıllık geçmişi, yaygın kulla­nımı ve yapılan araştırmalara rağmen anesteziklerin etki mekanizmaları hala tam olarak bilinmemektedir. Anestezik etkinin farklı komponentleri, ilaçların SSS'nin farklı bölgelerinde, değişik me­kanizmalar yoluyla oluşan, spesifik et­kileri sonucu ortaya çıkmaktadır. Genel anestezinin etki mekanizmasını açıkla­yan pek çok teori olmakla birlikte, gü­nümüzde bunlardan bazılarının sadece tarihsel önemi kalmıştır.