Postoperatif Ağrı Tedavisi
Akut ağrının en sık görülen nedenlerinden birisi olan postoperatif ağrı günümüzde hala yeterince giderilememek-tedir. Postoperatif ağrı pek çok hastanede, gerektiğinde intramüsküler opioid (daha çok "meperidin") enjeksiyonu ile giderilmeye çalışılmaktadır. Analjezik ilaçların kan düzeylerindeki dalgalanmalar, kandaki düzey arttığında sedas-yon veya diğer yan etkilerin oluşmasına, enjeksiyonlar arasında kandaki ilaç düzeyinin düşmesi ise yetersiz analjeziye yol açmaktadır. HKA, günümüzde giderek daha çok popülarite kazanan ve hastanın belli dozlarda analjezik ajanı kullanarak kendi ağrısını gidermesine olanak tanıyan bir yöntemdir. Doktor tarafından uygun şekilde programlanan HKA cihazı hastanın isteği ile kendisine aşırı doz vermeksizin kullanılabilir. HKA, postoperatif ağrı kadar, doğum ağrısı, kanser ağrısı ve kronik ağrıların giderilmesinde kullanılabilir.
Kanser Ağrısı
Kanserli hastaların ilaç kullanımında Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), "Basamak tedavisi" uygulanmalıdır. Bu prensibe göre birinci basamak olan hastalığın erken evrelerinde, ağrı hafif iken non-opioidler ve adjuvanlar, hastalık ilerlediğinde ve ağrı daha çok şiddetlendiğinde yani ikinci basamakta zayıf opioid analjezikler ve adjuvanlar, hastalık ve ağrı daha da çok ilerlediğinde yani üçüncü basamakta ise güçlü opioidler ve adjuvanlar kullanılmalıdır.
Kanser hastalarında analjezik tedavinin amacı, analjeziyi minimum yan etki ile optimize etmektir. Günümüzde mevcut olan teknikler çoğu hastada yeterli ağrı tedavisi sağlanabilir. Hastalık ilerledikçe birçok hastada ağrı tedavisi ve analjezik gereksinimi değişebilir. Ref-rakter ağrısı olan hastalar ağrı tedavisi konusunda uzmanlaşmış hekimlere yönlendirilmelidirler.