Stimülasyon Nedir, Stimülasyon Yöntemleri
Transkütanöz elektriksel sinir sti-nıülasyonu (TENS): Elektriksel uyaranların ağrı tedavisindeki etki mekanizmaları, 1965 yılında Melzack ve Wall'un tanımladığı Kapı Kontrol Teorisi ve endojen endorfın salgılanmasını artırması olarak açıklanmaktadır. Tek başına veya diğer analjezik yöntemlerle kombine olarak çeşitli ağrıların tedavisinde kullanılır.
Akupunktur: Ağrı tedavisine multi-disipliner yaklaşım içinde önemli bir rol oynayabilir. Bilinen en eski stimülasyon tekniğidir. Etki mekanizmasının TENS'teki gibi olduğu düşünülmektedir.
Spinal kord stimülasyonu: Maliyeti oldukça yüksek olan bu tedavi, başarısız bel cerrahisi (failed back) sendro-mu, vasküler kökenli ağrılar ve nöropa-tik ağrılarda diğer yöntemlerle başarı sağlanamadığı takdirde uygulanır.
Derin beyin stimülasyonu: Peria-duktal gri madde, talamik sensoriel çekirdek veya diğer bazı beyin bölgelerinin elektriksel stimülasyonu özellikle deaferentasyon ağrısında %0-40 arasında yararlı olabilir.
Radyoterapi Psikolojik Yöntemler
Biofeedback, gevşeme eğitimi, kog-nitif davranışsal yöntemler ve hipnoz kullanılan psikolojik yöntemlerdir.
Ağrı giderme amacı ile palyatif radyoterapi özellikle metastatik lokalize kemik ağrılarının giderilmesinde en etkin yöntemlerden birisidir.