Sepsis Nedir
Sepsis, enfeksiyona karşı organizmanın gösterdiği inflamatuar bir yanıttır. Endojen mediyatörler tarafından oluşturulan ve enfeksiyona karşı oluşan sistemik yanıtın progresif aşamalarını gösteren sepsis ve sekelleri, başlangıçtaki hasarı takiben, organlarda yaygın inflamatuar reaksiyona ve organ fonksiyon bozukluğu veya yetmezliğine neden olabilir. Amerikan Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Dernekleri tarafından 1991 yılında alınan karara göre, sepsis ile ilişkili olarak şu tanımlamalar kabul edilmiştir:
Bakteriyemi
Sistemik inflamatuar yanıt olmaksızın kanda canlı bakterilerin bulunmasıdır.
SIRS (SİSTEMİK İNFLAMATUAR YANIT SENDROMU)
Vücutta enfeksiyona veya yanık, pankreatit, travma gibi enfeksiyon dışı nedenlere bağlı olarak oluşan inflamas-yonu tanımlar. SIRS'ın enfeksiyon dışında kalan diğer nedenleri arasında; miyokard infarktüsü, venöz tromboz, kan ürünleri, maligniteler, subaraknoid hemoraji sayılabilir. Aşağıdaki parametrelerden iki veya daha fazlasının bulunması halinde hastaya SIRS tanısı konulur:
1. Vücut sıcaklığı<36°c>38°C
2. Kalp Hızı>90/dk
3. Solunum Sayısı>20/dk veya PaC02<32 mmHg
4. Lökosit Sayısı<4000>12000/mm3 ve periferik yaymada im-matür bant sayısının >%10 olması Son yıllarda yapılan çalışmalarda, bir hastada saptanan SIRS kriterlerinin sayısında artış oldukça, sepsis insidan-sının ve buna bağlı olarak mortalitenin arttığı saptanmıştır.
SEPSİS
İnflamatuar yanıt gösteren hastada kanda enfeksiyon etkeninin saptanması ile sepsis tanısı konur.
SEVERE SEPSİS (AĞIR/ŞİDDETLİ SEPSİS)
Sepsis ile birlikte hipotansiyon ve hipoperfüzyon bulguları söz konusudur. Bu klinik tabloda, mental fonksiyonlarda bozulma ve renal disfonksiyon gibi organ fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar.