Gardnerella Vajiniti Nedir

Bakteriyel vaginoz etkenleri



Gardnerella Vajiniti Nedir



Gardnerella vajinalis, vajinada normal flora üyesi olarak bulunmasına rağmen, vaginitten sorumludur. Gram pozitif, kapsülsüz, sporsuz, pleomorfizm gösteren, fakültatif anaerob bir bakteri olup, üremesi için CO2’li ortama gereksinim duyar. Vaginitli hastaların akıntıları beyaz, bozulmuş balık kokusu gibi ise Gardnerella vajinalis düşünülebilir. Tanı için, direkt mikroskopi, boyalı mikroskopi, KOH deneyi, kültür işlemleri uygulanır. Direkt mikroskopide, vajina epitel hücreleri çok sayıda kokobasil yapısındaki bakteriler ile tamamen kaplanmış veya hücre çeperi bu bakterilerin yapışması sonucu düzensiz kenarlı bir görünüm almış olabilir. Bu epitelyum hücrelerine Clue cells adı verilir.



Vajina pH’sının 4.5’in üstünde olması G. vajinalis’i düşündürür. Kültürde, insan kanlı agarda ve %5 CO2’li ortamda 48 saat sonra beta hemolitik koloniler yaparak ürer. Columbia agarlı besiyerleri de izolasyonda iyi sonuç vermektedir. G. vajinalis’in tanısında Gram preparatının incelenmesi, bakterinin katalaz negatif oluşu, karakteristik koloni morfolojisi, düşük NaCl konsantrasyonlarının üremeyi inhibe etmesi, hippurat hidrolizinin pozitif olması önemli bulgulardır.



Gardnerella’nın hücre dışına salınan sitotoksik bir toksini olduğu, adezyondan sorumlu olan bir pili içerdiği gösterilmiştir. Doğumu başlatan fosfolipaz A aktivitesine sahip olması ile vajina florasının üyesi olduğu da bilinmektedir.



Bakteriyel vaginozlu hastalarda %90 oranında üretilmiştir. Yapılan kültürlerde Gardnerella’nın ürememesi bakteriyel vaginoz olasılığını düşürürken, üremesi bakteriyel vaginoz tanısı koydurmaktadır. Ancak floranın elemanı olması ve sağlıklı kadınlardan da üretilmesi ile tanıda ipucu hücrelerinin görülmesi ve klinik bulgularla değerlendirilmesi gerekmektedir. Gardnerella; uterus içi ve amniyon içi enfeksiyonlardan, pelvik inflamatuar hastalıktan, postpartum endometritten, ayrıca üriner sistem enfeksiyonlarından sorumludur


Jinekolojik ve obstetrik ameliyatlardan sonra gelişen bakteriyemiden de sorumlu tutulmuştur. Hastalığın tedavisinde beta laktam antibiyotikler, klindamisin, eritromisin, metronidazol kullanılabilir.


http://zehirlenme.blogspot.com