Kimyasal Maddelerle Sterilizasyon

Kimyasal maddelerle sterilizasyon

Kimyasal maddeler kullanılarak sterilizasyon tekniği plastik malzeme, ısıdan etkile­nen sıvılar, aşılar, antiserumlar vs için kullanılır.

Örnek. 1. Etilen oksit (CH2OCH2). Etilen oksit 10.8°C'nin altında sıvı, bu derece ısı­nın üzerinde gaz halde bir maddedir. Saf etilen oksit çok toksik ve patlayıcı olduğun­dan, % 10 luk C02 (karbondioksid) veya %20 lik C02 ile karışımı (Oksifume) halinde kullanılır. Gaz kağıt yada polietilen ambalajları bile geçerek temas ettiği yüzeylerdeki mikroorganizmaları öldürdüğünden her türlü maddenin sterilizasyonunda kullanılabi­lir. Ancak, özel bir oda yada dolap içerisinde uygulanması bir taraftan içerideki hava­nın alınacağı vakum pompası diğer taraftan gazın (hacime, süreye ve ısıya göre) veril­diği bir sistem olmalıdır. Etilen oksit, düşük ısıda uzun süre (20°C'de 18 saat) tutula­rak az dozda uygulandığında 1 litre hacim için 200mg kullanılır. Yüksek ısıda kısa sürede (55-60°C'de 3-4 saat) sterillemek için 800-1000 mg /l litre hacim dozunda uygu­lamak gerekir.

Laboratuvar besiyerlerinde kullanılan sıvılara, thymol (%1 oranında) ve kloroform (%7.5 oranında), aşıların inaktivasyonunda formaldehit (% 0.5), etilenimin, betapro-piolaktan ilave edilerek ve uçurularak/inaktive edilerek, sterilizasyon sağlanabilmek­tedir. Biyolojik maddelerde bakteriyel/fungal kontaminasyonları engellemek, viral aşı­ları bakteriyel bulaşmalardan korumak için antibiyotikler kullanılır.