Kimyasal maddelerle sterilizasyon
Kimyasal maddeler kullanılarak sterilizasyon tekniği plastik malzeme, ısıdan etkilenen sıvılar, aşılar, antiserumlar vs için kullanılır.
Örnek. 1. Etilen oksit (CH2OCH2). Etilen oksit 10.8°C'nin altında sıvı, bu derece ısının üzerinde gaz halde bir maddedir. Saf etilen oksit çok toksik ve patlayıcı olduğundan, % 10 luk C02 (karbondioksid) veya %20 lik C02 ile karışımı (Oksifume) halinde kullanılır. Gaz kağıt yada polietilen ambalajları bile geçerek temas ettiği yüzeylerdeki mikroorganizmaları öldürdüğünden her türlü maddenin sterilizasyonunda kullanılabilir. Ancak, özel bir oda yada dolap içerisinde uygulanması bir taraftan içerideki havanın alınacağı vakum pompası diğer taraftan gazın (hacime, süreye ve ısıya göre) verildiği bir sistem olmalıdır. Etilen oksit, düşük ısıda uzun süre (20°C'de 18 saat) tutularak az dozda uygulandığında 1 litre hacim için 200mg kullanılır. Yüksek ısıda kısa sürede (55-60°C'de 3-4 saat) sterillemek için 800-1000 mg /l litre hacim dozunda uygulamak gerekir.
Laboratuvar besiyerlerinde kullanılan sıvılara, thymol (%1 oranında) ve kloroform (%7.5 oranında), aşıların inaktivasyonunda formaldehit (% 0.5), etilenimin, betapro-piolaktan ilave edilerek ve uçurularak/inaktive edilerek, sterilizasyon sağlanabilmektedir. Biyolojik maddelerde bakteriyel/fungal kontaminasyonları engellemek, viral aşıları bakteriyel bulaşmalardan korumak için antibiyotikler kullanılır.