Arteriovenöz Fistül ve Malformasyon
Arter ve venler arasında kapiller düzeyde anormal bağlantıların olmasına arteriovenöz fistül (AVF) adı verilir. Edinsel fistüllerin en önemli nedenleri arasında penetran yaralanmalar ve iatroje-nik kateterizasyonlar yer alır. Çok nadiren maligni-te veya infeksiyon sonucu da olabilir. Edinsel AVF'ler genellikle tek olurlar. Konjenital AVF'ler ise doğumdan itibaren varolmalarına rağmen çoğunlukla sonradan gelişirler. Konjenital olanlarına atrial ve ventriküler septal defektler, patent duktus arteriosus eşlik edebilir.
Hemodiyaliz amacı ile oluşturulan AV fistüller multipl kateterizasyonlar için kullanılır.
Bulgular: Edinsel AVF'lerin hikayesinde bir penetran yaralanma soruşturulur. Fistül bölgesinde bir sıcaklık artışı ve distalde soğukluk hissedilebilir. Venöz dönüş artığından arteriyel dolaşım bozulmuştur. Genellikle şiş, nabızları alınamayan ve va-rikozitelerle dolu bir ekstremite vardır. Fistül bölgesinde "thrill" alınır. Oskültasyonda sistolo-diyasto-lik ve "makine üfürümü'olarak adlandırılan devamlı bir üfürüm vardır. Doğuştan olan AVF'lerde o taraf ekstremitesi daha uzun olur ve bu durum Klippel-Trenaunay Sendromunda görülebilir.
Tanı: AVF'lerin gösterilmesinde Dupleks US yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak konjenital AVF'lerin tanısında anjiografi fistüllerin yeri, sayısı, dağılımı ve kollateral dolaşımın gösterilmesi açısından çok yararlıdır. Konjenital AVF'lerin kemik ve kaslar içindeki görüntülenmesinde MRI da kullanılabilir. MRI ve anjiografi tedavi planlanmasında birbirlerini tamamlayıcı rol oynarlar.
Arteriovenöz Fistül ve Malformasyon Tedavisi
Edinsel AVF'lerin tedavisi genellikle cerrahidir. Arter ve ven arasındaki bağlantının ayrılması ve defektlerin onarımı yeterlidir. Kateteri-zasyon nedeni ile oluşmuş AVF'lerde Doppler pro-bunun fistül boynuna 30-45 dakika basılması ile kapanan AVF'ler bildirilmiştir. Zor bölgelerdeki fistüller için greft kaplı stent uygulaması da yapılabilir. Cerrahi girişimin riskli olduğu ve yalancı anevrizma formasyonunu da oluştuğu olgularda embo-lizasyon uygulanabilir.
Konjenital arteriovenöz malformasyonların tedavisi genellikle konservatiftir. Basınçlı elastik çoraplar önerilir. Cerrahi için spesifik endikasyonlar kanama, iskemi, konjestif kalp yetmezliği, iyileşmeyen ülserler, bacak uzunluğunun artması gibi sorunlar nedeni ile konur.