Makat Prezentasyonu Nedir
1993 te konsensüs konferasından sonra, the International Federation of Obstetrics and Gynaecology (FIGO) gelişmiş ülkelerde makat duruş vakalarında SCA'nın kullanımım tavsiye etmiştir. Vajinal doğumu kesin olarak kullanılamaz denmemektedir, fakat onu gerçekleştirmek için uygun koşullar hazırlanılır (Golfıer ve ark 1998).
ACOG (2006) tavsiyesine göre, doğum yönteminin karan sağlık bakun sağlayıcılarının tecrübelerine bağlı olmalıdır. Birçok doktor tarafından SCA tercih edilecektir. Vajinal makat gelişlerde uzmanlık eksikliği vardır. Vajinal makat geliş planlanmadan önce, kadınlar perinatal ve neonatal mortalite ya da kısa dönem ciddi neonatal morbidite riskleri konusunda bilgilendirilmelidir. Eğer SCA planlanmış ise hastanın bilgilendirilmiş onamı alınmalıdır.
Çoğu klinisyen, vajinal makat doğumlarını terk etmiş ve yerine SCA doğumunu uygulamayı yeğlemiştir. Bu durumda, SCA doğumu ile, başm sıkışmasına ve umbilikal kordon sarkmasına ilişkin intrapartum asfiksi veya doğuma bağlı travmanın potansiyel risklerinden kaçınılmış olur (Scott ve ark 1997 pp. 565).
Sefalik prezentasyonla karşılaşunldığında makat prezentasyonunda fetus, başın takılması ve kord prolapsusu açılarından artmış risk altındadır. Buna rağmen, prospektif kontrollü çalışmalar uygun seçim ile belli fetusların makat ile prezente oldukları halde vajinal olarak doğurtulabileceğini önermektedirler. Fetal yaralanma ihtimali göz önüne alındığında ve makat prezentasyonunda fetuslerin doğum eylemi denemesi için gerekli kriterleri sıklıkla doldurmadıktan gerçeğinden hareket edildiğinde, SCA doğum hızında anlamlı bir azalma beklemek pek olası gözükmemektedir (Cunningham ve ark 2001 p 544).
10 Ocak 1991 ve 31 Aralık 1995 tarihleri arasında Lyon hastanesindeki tüm tek term makat doğumlarla retrospektif olarak çalışılan bir araştırmada 1116 makat doğumdan, 702 si elektif SCA ve 414 ü planlan vajinal doğuma girmiştir. Planlı vajinal doğumdan 342 si vajinal doğum yapmış ve 71 i elektif olmayan SCA olmuştur. Vajinal metot planlanan bebeklerin mortalite ve morbidite riski daha yüksek bulunmuştur. Bu grupta iki ölüm olmuştur ve elektif SCA gruptaki hiçbirinde ölüm olmamış ve bütün fetal parametreler daha olduğu görülmüştür. apgar <5 dk de 7, arterial ph<7.15 entübasyon, nörolojik hasarlar, travma, yoğun bakım ünitesine sevk edilmiştir. Planlı vajinal doğum grubunda maternal morbidite daha düşük bulunmuştur ama bu sadece hafif komplikasyonlar için geçerli olduğu görülmüştür. Hafif ve ağır komplikasyonlar her iki grupta bulunmuştur (Golfier ve ark 1998).
26 ülkenin 121 hastanesinde 2088 doğum yapmak üzeri olan, her biri tek sağ fetüs sahibi ya da gestasyonun 37. haftasını ters olarak tamamlayanlardan oluşan bir çalışmada 1043 kadm, gestasyonun >38 ve sonrasında planlanan SCA için ayrılmıştır. 1045 kadın SCA için bir endikasyon belirtisi gelişmedikçe spontan sancılı planlı vajinal doğum için aynlmış. Ana sonuçlar doğumun 28.gününden önceki perinatal/neonatal mortalite ya da ciddi neonatal morbidite primer sonuç olarak bulunmuştur. Altı hafta postpartum maternal mortalite ya da ciddi maternal morbidite sekonder sonuç olarak bulunmuştur. İki grup arasında maternal mortalite ya da ciddi maternal morbiditede anlamlı farklılık bulunmamıştır. Termde makat prezentasyonlannda, tekiz fetüsün planlı SCA doğumu anlamlı bir biçimde erken perinatal/neonatal mortalite ve 6 hafta maternal mortalite ya da ciddi maternal morbidite artmaksızm ciddi morbiteleri azalttığı görülmüştür (McNiven ve ark 2001)
Teknik ve vajinal doğumdaki tecrübe eksikliği ve örneklem sayısının çok küçük olması, randomize çalışmalarının azlığı sonuçlan yetersiz bırakmaktadır (Golfier ve ark 1998).