Ön Çapraz Bağların Cerrahi Tedavisi
Mevcut kriterlere dayalı olarak rekonstrüksiyon endikasyonu konan hastalarda cerrahinin ne zaman yapılacağına ve hangi greftin kullanılacağına karar vermek gerekir.
Cerrahi Tedavinin Zamanlaması, Endikasyoları, Amaçları
Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonun en ideal zamanlamasına dair kesin bir görüş birliği olmamakla birlikte bu konuda yapılan çalışmalar, zamanlamadan daha önemli olan kriter dizin ameliyat öncesi durumudur.
Akut dönemde özellikle ilk 1 hafta içinde yapılan rekonstrüksiyonlar, dizde tam bir hareket açıklığı elde etmeyi zorlaştırdığı gibi, artrofibrozis riskini arttırır. Bununla birlikte yaralanma ile rekonstrüksiyon arası geçen zaman uzadıkça ortaya çıkacak instabilite atakları nedeniyle kıkırdak lezyonu ve menisküs yırtığı oluşma sıklığında artış olmaktadır (5,18). Rekonstrüksiyonun geç yapıldığı olguların büyük çoğunluğunda artroskopi sırasında ek patolojiler saptanmış ve bunların instabiliteye bağlı olarak oluştuğu gösterilmiştir.
Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sırasında saptanan bu ek patolojilerin tedavisi hem ameliyat süresini uzatmakta, hem de agresif bir rehabilitasyon programının uygulanmasını engellemektedir. Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonun da en başarılı sonuçlar 6–12 hafta arasında iyi bir bacak kontrolü ve hareket açıklığı sağlanmış dizlerde alınmaktadır
Sonuç olarak; ön çapraz bağ rekonstrüksiyonun yaralanmadan ne kadar zaman sonra yapılacağı değil. Dizin rekonstrüksiyon öncesi durumu daha önemli olup, mümkün olduğu kadar kısa bir süre içinde yaralanan dizde tam bir hareket açıklığı ve kas gücü, minimal şişlik, iyi bir bacak kontrolü sağlanmaya çalışılmalı ve operasyon bu şartlar altında yapılmalıdır.
Cerrahi tedavi endikasyonlar;
· Genç Hastalar
· Zorlayıcı Spor Yapan Ve Devam Etmek İsteyenler
· Yüksek Aktivasyon Gerektiren İşler
· Birlikte Menisküs Yırtıkları Olanlar
· Kombine Bağ Lezyonları
· Cerrahi endikasyon için hastanın yaptığı sporun tipi önemlidir
· Bir yıl içerisinde 50–200 saat arasında 1 ve 2 düzeyi deki spor yapanlar
· Enstrümanla yapılan ölçümlerde karşı tarafa göre
· 7 mm’den fazla öne kayanlarda
Cerrahi Tedavi yapmak lazım
Cerrahi Tedavide amaç;
· Normal diz kinematiğini ve stabiliteyi sağlamak
· Diz işlevsel kapasitesini artırmak
· Diğer anatomik yapıları korumak
· Yeni yaralanmaların önüne geçmek
· Yaralanma öncesi güç, hareket açıklığı yeniden kazandırmak (1).
Cerrahi Tedavi Zamanla
· İlk üç hafta akut
· 4–12 haftalar arası subakut
· 13 haftadan sonra kronik dönem olarak tanımlanmıştır Akut dönemde yapılan ÖÇB rekonstrüksiyonu sonrası ağrı ve sertlikğe
(artrofibrozis) sebeb olduğundan, yeterli hareket ve enflamasyon geçinceye kadar beklemek gerekir.